keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Perttu Häkkinen ja Vesa Iitti: Valonkantajat - välähdyksiä suomalaisesta salatieteestä

Perttu Häkkinen ja Vesa Iitti ovat kirjoittaneet suositun kirjan niistä monenmoisista kummallisuuksista ja huuhaa-ilmiöistä mitä Suomessa aikojen kuluessa on esiintynyt: Valonkantajat - välähdyksiä suomalaisesta salatieteestä (Like, 2015; ISBN 978-952-01-1158-8).Kirja on suosittu, sillä tätä kirjoittaessa siitä on Helmetissä 271 varausta. Kirjan teksti on jossain määrin erikoista, sillä sitä voi lukea kahdesta lähtökohdasta, joko ilmiöihin "uskovaisen" näkövinkkelistä tai sitten löytäen rivien välistä kuvauksen kohteisiin suunnattua ironiaa.

Teosta voi pitää jonkinlaisena popularistisena lähdeteoksena monenkarvaisiin kummallisuuksiin, muun muassa erikoisiin uskonnollisiin liikkeisiin, ihmeparantajiin ja paranormaaleihin kyvykkyyksiin. Alla on Helmetistä poimittuna teoksen henkilöluetteloa:

Ervast, Pekka
Gurdjieff, G. I.
Kassinen, Aino
Siitoin, Pekka
Wettenhovi-Aspa, Sigurd
Jalkanen, Esko
Grönhagen, Yrjö von
Kuisma, Väinö
Fahler, Jarl
Hakasalo, Olavi
Kampman, Reima
Elovaara, Jorma
Nieminen, Kauko
Bock, Ior
Saarinen, Reima
Rauhala, Hannu
Kotkavuori, Tapio
Keittikö valtakunnanjohtaja kissan saatanallisessa rituaalissa? Kanavoitiinko "Jäähyväiset aseille" -kappaleen sanat avaruusolioilta? Paljastivatko Mustan raamatun jumalat isännöitsijän viinanhakuretken? Onko Vesa-Matti Loiri selvänäkijä?

Suomen itsenäisyyden ajan historiasta on kirjoitettu kasapäin opuksia, mutta tuskin yhtäkään näin outoa. Valonkantajat on hämmästyttävä, ja lajissaan ensimmäinen, populaarihistoriallinen syväsukellus maamme rikkaaseen esoteeriseseen hengenelämään. Lönnrotmaisin vedoin se maalaa elävän kuvan suomalaisen tajunnan mystisestä yöpuolesta, jonka ylisillä seikkailevat niin ruumiinsilpojat, natsit, teosofit ja joogit kuin meediot, ufokontaktihenkilöt ja perkeleenpalvojatkin. Luettuasi tämän teoksen kotimaasi näyttäytyy sinulle täysin uudessa valossa.

Ei kommentteja: