sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Mari Jungstedt: Kesän kylmyydessä

Tämä romaani aloittaa Mari Jungstedtin Gotlantiin sijoittuvan dekkarisarjan, ja melkoisen kovilla kierroksilla tässä sarjamurhaajatarinassa liikutaan, vaikka samalla ihaillaan paikallisia maisemia: Kesän kylmyydessä (Otava, 2012; suom. Leena Peltomaa; ISBN 978-951-1-26683-9).Kirjassa palataan vuosien takaisiin tapahtumiin, kun yritetään selvittää mistä saarella tapahtuvissa murhissa on kyse. Poliisit, toimittajat ja peloissaan olevat paikalliset ihmiset yrittävät tulla toimeen kiristyvässä ilmapiirissä, mutta yllätyksiä seuraa yksi toisensa perään. Jännäri toimii aikamoisen mukavasti, vaikka vähemmälläkin määrällä väkivaltaa olisi pärjännyt.

Kesä on tullut, ja Gotlanti varustautuu turistisesonkiin. Eräänä aamuna sumun hälvettyä rannalta löytyy naisen ruumis. Poliisi jäljittää pian väkivaltaisen avomiehen ja vie hänet kuulusteltavaksi. Kun toinenkin ruumis löydetään, rikoskomisario Anders Knutas ryhmineen ymmärtää tilanteen vakavuuden. Pelkästä mustasukkaisuudesta ei ole nyt kysymys.

Mediakohu on valtava. Ensimmäisten toimittajien joukossa paikalla on tukholmalainen Johan Berg, joka alkaa rinta rinnan poliisin kanssa ottaa selvää tapahtumista. Koko Ruotsi seuraa tilannetta henkeä pidätellen. Gotlantilaiset ovat peloissaan ja kesävieraat muuttavat lomasuunnitelmiaan. Valitseeko murhaaja uhrinsa satunnaisesti vai onko hänellä jokin kaava? Ja ennen kaikkea: kuka on seuraava uhri?


Ei kommentteja: