torstai 12. marraskuuta 2015

Graeme Simsion: Vaimotesti

Graeme Simsion kertoo erilaisuudesta, ihmissuhteista ja erityisesti parinvalinnan vaikeudesta huumoripitoisessa rakkausromaanissa Vaimotesti (Otava, 2014; suom. Inka Parpola; ISBN 978-951-1-28726-1).Kirjan päähenkilö Don Tillman on mies, joka päättää ratkaista vaimon löytämisen ongelman rationaalisesti kyselytutkimuksen avulla. Urallaan menestynyt mutta yksityiselämässä kompuroiva päähenkilö on melkoinen karikatyyri, mutta huumorin omaperäisyys oli kertakaikkisen riemastuttavaa.

Voiko tunne-elämän asioita käsitellä rationaalisesti? Ja miten käy Donille, kun epärationaalisuus saa arkipäivän rutiinit sekaisin ja mennään tunteiden alueelle?

Luin romaanin melkein yhdellä istumalla, sen verran näppärästi tarina kulki eteenpäin. Lainasin myös jatko-osan Vauvatesti, ja sekin oli mallikas suoritus, mutta sama tavara uudelleen kierrätettynä ei enää jaksanut yhtä lailla viehättää, ja jatko-osan lukeminen jäi kesken.

Siansorkkakriisi, Takkijupakka, Aprikoosijäätelökatastrofi. Donin kontaktit naisten kanssa eivät ole olleet kovin rohkaisevia. Yhtäkkiä ratkaisu oikean kumppanin löytämiseksi tuntuu päivänselvältä. Kyselylomake! Urallaan menestynyt mutta ihmissuhteissaan kompuroiva genetiikan professori Don Tillman päättää etsiä vaimon tieteellisin menetelmin. Testin avulla hän suodattaisi pois ajanhaaskaajat, jäätelödiskriminoijat, visuaalisesta häirinnästä valittajat, kristallipalloihin tuijottajat, muotihullut, vegaanit, urheilunseuraajat, luomisopinkannattajat, tupakoitsijat, tieteellisesti lukutaidottomat ja homeopaatit. Ideaalitapauksessa jäljelle jäisi täydellinen kumppani. Odottamatta tielle osuu Rosie, kyselytutkimuksen valossa täysin mahdoton vaihtoehto - mutta hänestäpä Don ei niin vain pääsekään eroon.

Ei kommentteja: