Jorma Puranen löysi pariisilaisesta museosta vuonna 1884 otettuja valokuvia saamelaisista, vedosti ne läpinäkyvälle alustalle ja vei nämä kuvat niihin maisemiin joissa kuvat alunperin oli otettu yli sata vuotta sitten. Tuloksena on erikoislaatuinen valokuvateos, jossa kohtaavat mennyt ja nykyinen, yksityinen ja julkinen: Imaginary homecoming = Kuvitteellinen kotiinpaluu (Pohjoinen, 1999; ISBN 951-749-327-4).
Kirjassa on Elizabeth Edwardsin kirjoittama essee ja tekstien käännökset ovat Kersti Juvan ja Philip Landonin. Kaikki teoksen valokuvat eivät olleen erityisen onnistuneita, valokuvina, mutta tämä lienee ollut Purasen tarkoituskin, olla korostamatta valokuvan kykyä tyylitellä asioita vaan pikemminkin antaa kuva hetkestä ja ajasta paljaana, yksityisenä.
Vaikutuksen tämä teos teki. Tekstissä oli mielenkiintoista pohdintaa siitä mitä nämä valokuvat kertovat, valokuvat vuodelta 1884 sekä Purasen uudelleentulkinnat, vieläpä tilanteessa jossa vanhoihin valokuviin tarkasti merkityt tiedot muotokuvissa esiintyvistä ihmisistä viittasivat Purasen tuntemien ihmisten isovanhempiin ja sukulaisiin. Valokuva tekee yksityisistä asioista julkisia, mutta joskus julkisista asioista voi tulla myös yksityisiä.
Inflaatiovakauttaja olisi epäjohdonmukainen osa eläkejärjestelmää
14 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti