lauantai 7. syyskuuta 2013

Joe Dunthorne: Wild abandon

Joe Dunthorne kirjoittaa sisaruksista, jotka ovat varttuneet kollektiivissa walesilaisella maatilalla, eli saaneet varsin erikoislaatuisen kotikasvatuksen: Wild abandon (Penguin, 2012; ISBN 978-0-141-03395-2).Kollektiivin ihmishahmot ovat kaikki melkoisen nurjahtaneita, mutta toisaalta sitä kai me kaikki olemme, ja Dunthorne kirjoittaa näistä ihmisistä myötäelävän lämpimästi, sillä tavalla että heidän elämänsä umpisolmuja on mahdollista ymmärtää.

Sisaruksista vanhempi, Kate, on päässyt opiskelemaan kollektiivin ulkopuolelle, mutta nuorempi, Albert, on peloissaan kommuunin tulevaisuuden suhteen ja odottaa innoissaan maailmanloppua.

Näin teoksesta kerrotaan sen esittelytekstissä:

The last day on earth is coming. Bring your own booze. Kate and Albert, sister and brother, are not yet the last two human beings on earth, but Albert has high hopes. The secluded communal farm they grew up on is - after twenty years - disintegrating, along with their parents marriage. They both try to escape.


Mustia sävyjä on tämän romaanin huumorissa. Dunthorne tuntuu ymmärtävän henkilöitään siinä määrin hyvin että tässä mennään syvälle elämän olennaisiin kysymyksiin, pohtimaan sitä missä määrin ihminen pakostakin on oman itsensä ja tekemiensä valintojen vanki.

Ei kommentteja: