keskiviikko 26. joulukuuta 2012

The captain is out to lunch and the sailors have taken over the ship

Charles Bukowski pohdiskelee elämäänsä tässä romaanissa, tai oikeastaan voisi puhua päiväkirjamerkinnöistä, mutta ihan varma lukija ei voi olla siitä paljonko tässä on totta ja paljonko sepitettä: The captain is out to lunch and the sailors have taken over the ship (Black Sparrow, 1998; ISBN 1-57423-058-1). Kirjan on kuvittanut Robert Crumb tavalla joka sopii rosoiseen kerrontaan.

Kirja on lyhyehkö, 144 sivua, ja teksteissä on jonkin verran toistoa, mutta kyllä kirja silti teki vaikutukset. Crumb kirjoitti näitä merkintöjä 71-vuotiaana vähän ennen kuolemaansa, ja kyllä hänessä yhä ytyä oli. Tietokonettakin hän oli juuri ehtinyt käyttämään, ja tekstiä syntyi kovaan tahtiin.

Moneen otteeseen Bukowski ihmettelee sitä, että on yhä elossa, alkoholin käytöstä, itsemurhayrityksistä ja elämän monista kolhuista huolimatta.

Jotenkin tästä kaikesta on selvitty, ja yhä Bukowski selviää, vaikka melko kummallisia koukeroita elämä edelleen tielle heittää. Hevoskilpailuissa joskus on onnea, joskus epäonnea, mutta eteenpäin päivästä toiseen sitä mennään.

Ei kommentteja: