lauantai 1. joulukuuta 2012

Ensimmäinen kotka

Tony Hillerman tekee melkoisen vaikutuksen tällä navajointiaanien pariin sijoitetulla dekkarilla: Ensimmäinen kotka (Otava, 2000; suom. Juhani Rossi; ISBN 951-1-15979-8). Sivuja teoksessa on 299, enemmän kuin aiemmin lukemissani Hillermanin dekkareissa, mutta mitenkään pitkältä ei kirja tuntunut.

Tarinassa on mukavasti erilaisia aineksia, jotka kietoutuvat toisiinsa. Jälleen kerran päähenkilöinä ovat poliisi Jim Chee ja hänen eläkkeelle jäänyt entinen esimiehensä Joe Leaphorn.

Tarinassa liikutaan tartuntatautien parissa, kyse on eläimistä ihmisiin kirppujen välityksellä tarttuvista tappavista infektioista. Eräs tutkija katoaa jäljettömiin autoineen päivineen, ja samaan aikaan samoilla seuduilla surmataan poliisi. Mitä oikein on tekeillä?

Hillerman kirjoittaa mukavan kiireettömästi, mikä myös kuvastaa navajokulttuuria jossa arvostetaan hiljaisuutta ja osataan pysähtyä odottamaan. Tältäkin osin kirja on mainio vaihtoehto nykyisin jyrääville erikoisefekteillä ladatuille jännäreille, joissa koko ajan pitää tapahtua uutta ja jännittävää.

Ei kommentteja: