tiistai 15. toukokuuta 2018

Eero Hyvönen: Semanttinen web - linkitetyn avoimen datan käsikirja

Eero Hyvönen kertoo käytännönläheisesti ja konkreettisesti mitä linkitetty avoin data merkitsee ja miten semanttinen web mahdollistaa entistä älykkäämpien tietoverkkojen rakentamisen: Semanttinen web - linkitetyn avoimen datan käsikirja (Gaudeamus, 2018; ISBN 978-952-495-460-0).



Kirja on monessa mielessä ajankohtainen, muun muassa semanttisen webin tekoälyn hyödyntämiseen liittyvien kytkentöjen vuoksi. Jos kirjan kustantaja olisi ollut kovin markkinointihenkinen, olisi sen kanteen varmasti paukautettu tekoäly-sana, mutta parempi näin päin.

Teoksessa on konkretiaa merkittävässä määrin, mukaan lukien koodinpätkiä, joten jos haluaa kokeilla asioita käytännössä, siihen ei ole isoa hyppäystä kirjan sivuilta. Monet käytännössä toteutetut esimerkit valottavat sitä mitä hyötyä linkitetystä avoimesta datasta on verrattuna vanhempiin tapoihin rakentaa nettipalveluja.







Älykkäiden tietoverkkojen aika on nyt, mutta millaisista elementeistä ne on rakennettu? Millaisia järjestelmiä tekoälyn avulla ylläpidetään? Semanttinen web on ensimmäinen suomenkielinen perusteos yhdestä WWW:n keskeisimmistä kehityssuunnista, semanttisesta webistä (Semantic Web), jossa verkon sisällöt muuttuvat vähitellen tietokoneiden ymmärtämäksi linkitetyksi dataksi, Web of Data. Tämä mahdollistaa verkon sisältöjen rikastamisen uudella tavalla tietoja toisiinsa linkittämällä ja tekoälyyn perustuvien älykkäiden järjestelmien kehittämisen.

Teos esittelee linkitetyn datan (Linked Data) idean, sen perustana olevan semanttisen teknologian sekä avoimen datan julkaisuperiaatteet ja -käytännöt WWW:n kehitystä koordinoivan W3C-järjestön standardien ja suositusten mukaan. Teknologian soveltamista ja datan hyödyntämistä tutkimuksessa käsitellään käytännön suomalaisten esimerkkien ja kokemusten avulla. Työssä tarvitaan ontologioihin perustuvan verkkomuotoisen datan sisällöntuotantoa ja yhteisen verkossa jaetun tietoinfrastruktuurin hyödyntämistä.



Ei kommentteja: