keskiviikko 9. toukokuuta 2018

Cristina Andersson et al.: Robotit töihin - koneet tulivat, mitä tapahtuu työpaikoilla?

Cristina Andersson, Ilkka Haavisto, Mari Kangasniemi, Antti Kauhanen, Taneli Tikka, Lauri Tähtinen ja Antti Törmänen kirjoittavat robotiikasta elinkeinoelämän näkökulmasta pamflettimaisessa kirjassa, jonka monet pointit ovat sittemmin tulleet tutuiksi työvoimapolitiikan linjauksina: Robotit töihin - koneet tulivat, mitä tapahtuu työpaikoilla? (Taloustieto Oyj, 2016; Eva raportti, 2342-8082, 2/2016; ISBN 978-951-628-673-3).



Teos on saatavissa PDF-muodossa netistä, mutta löytyy painettuna kirjana mm. Helmetistä. Kirjassa on hyvinkin mielenkiintoista pohdintaa, mutta olisin toivonut vähän avarampaa käsittelyä, liittyen esimerkiksi siihen miten yritysten verotusta ja yritystukia tulisi muuttaa robottien tulon myötä. Kun tuottavuus tulee kasvamaan, tulee mahdolliseksi uudenlainen ajattelu työelämän suhteen, esimerkkinä kansalaispalkka tai "negatiivinen tulovero".

Monet teoksen pointit jäävät vähälle argumentoinnille, ja joillekin pointeista on kirjan varsinaisesta tekstistä vaikea löytää evidenssiä, ikään kuin ne olisi etukäteen linjattu kirjan artikkelien kirjoittajille. Joka tapauksessa teos on kiinnostava puheenvuoro robotiikasta ja sen mahdollisista vaikutuksista työelämään.












Ei kommentteja: