maanantai 27. huhtikuuta 2015

Iain M. Banks: Muista Flebasta

Tästä se alkaa, Iain M. Banksin tieteisromaanien sarja, joka tunnetaan myös Kulttuuri-sarjana: Muista Flebasta (Loki-kirjat, 1993; suom. Ville Keynäs; ISBN 952-9646-99-2).Luin teoksen aikoinaan englanniksi, Consider Phlebas, ja nyt vuosien jälkeen otin luettavaksi suomenkielisen käännöksen. Aikoinaan kyllästyin Kulttuuri-sarjan romaaneihin kun ne alkoivat toistaa itseään liiankin paljon, mutta nämä alkupään romaanit olivat aikanaan kova juttu, aivan muuta kuin mitä aiemmin olin tieteiskirjallisuudesta lukenut.

Nyt vuosien jälkeen romaania lukiessani tuntui paikka paikoin siltä, että tarina ei pidä kutiaan, ja selviä virheitäkin tarinan jatkuvuudessa oli, ihan kuin teksti olisi kirjoitettu hätäisesti ja viimeistelemättä. Toisaalta tässä romaanissa eivät Kulttuurin tekoälyt ole muuta kuin jossain kaukana taustalla, mikä on hyvä juttu, sillä mitenkään uskottavana ei (suhteellisen) hyväntahtoisten tekoälyjen roolia Kulttuurissa voi pitää.

Pitänee jatkaa näiden alkupään romaanien parissa, kun kerran tämä osoittautui vallan kelvolliseksi toisellakin lukukerralla.

2 kommenttia:

Artsi kirjoitti...

Itse olen etsinyt tuota Kultturi-sarjan käännettyä pilottia omaan kirjahyllyyn - tuloksetta. Kuitenkin, Kulttuurisarja näyttää olevan vain osittain käännetty, joten pitänee aloittaa se alkuperäiskielellä.

Hyvä kirjavalinta!

Juha Haataja kirjoitti...

Tämä kirjastosta lainattu kirja oli "irtolehtiversio" ja siinä oli kumilenkki ympärillä pitämässä sivuja kiinni... kovasti on kirjaa luettu.