perjantai 3. lokakuuta 2014

Ursula Poznanski: Vii5i

Ursula Poznanski on kirjoittanut sarjamurhaajatarinan, jossa rikollinen tarjoilee poliisille vihjeitä geokätköilyn muodossa: Vii5i (Atena, 2013; suom. Anne Mäkelä; ISBN 978-951-796-947-5).Tässä ote teoksen esittelytekstistä:

Nainen löytyy murhattuna lehmälaitumelta. Hänen jalkapohjiinsa on tatuoitu karttakoordinaatit, joiden osoittamassa paikassa odottaa löytö: muovikelmuun pakattu käsi ja arvoitus, jonka ratkaisu johtaa seuraavalle makaaberille rasialle. Murhaaja on luonut äärimmäisen julman geokätköilypelin, jonka avulla hän ohjaa Salzburgin poliisin etsivää Beatrice Kasparya aina uusien vihjeiden luo, kunnes etsivä huomaa olevansa itsekin jahdin kohteena. Viisi on nopeatempoinen ja kirjallisesti korkeatasoinen trilleri, joka on kerännyt Euroopassa niin lukijoiden kuin kriitikoiden suosion.


Naispuolisen poliisietsivän kautta tarinaan tulee hiukan erilainen näkökulma poliisityön arkeen. Toisaalta jotenkin pisti silmään, että Itävallassa ehkä ollaan naisten ja miesten tasa-arvokysymyksissä Suomea melko lailla jäljessä, tai ainakin kirjan tähän asiaan liittyvät argumentit tuntuivat kummallisilta, ikään kuin nykypäivänä todellakin oltaisiin tässä määrin patriarkaalisten valta-asetelmien vankina.

No, tarina sinänsä kyllä rullaa eteenpäin tehokkaasti, ehkä liiankin tarkoitushakuisesti, ja geokätköily juonen osana istuu hyvin tämän tyyppiseen kovaotteiseen jännäriin.

Ei kommentteja: