perjantai 24. lokakuuta 2014

Carl Hiaasen: Skinny dip

Minulla oli hämärä kuva, että olisin lukenut tämän Carl Hiaasenin jännärin jo aiemmin, mutta enpä sittenkään ollut, tarina vain on kovin samankaltainen kuin useissa muissa Hiaasenin romaaneissa: Skinny dip (Black Swan, 2005; ISBN 0-552-15213-7).Toisaalta, mitäpä reseptiä muuttamaan kun se kerran toimii, ja melkoisen riemastuttavasti Hiaasen kertoo tarinan aviovaimosta joka päättää kostaa miehelleen joka yritti murhata hänet pudottamalla hänet mereen risteilyalukselta.

Teoksessa on vahva luonnonsuojelun näkökulma, sillä juonitteleva aviomies, Chaz Perrone, on sekaantunut melkoiseen rikosvyyhtiin, jossa tuhotaan Everglades-alueen luontoa häikäilemättömän liikemiehen tarkoituksiin.

Chaz on hahmona melkoisen uskomaton, mutta tarina vetää tehokkaasti. Chaz kerskuu meribiologian oppiarvolla Ph.D., mutta tosiasiassa hän ei ymmärrä mistään mitään, kaikkein vähiten meribiologiasta. Rahan vuoksi Chaz sen sijaan on valmis tekemään mitä tahansa. Hän väärentää vesinäytteitä ja muutenkin edistää luonnon tuhoamista, ja samaan aikaan sotkeutuu mitä uskomattomimpiin ihmissuhdesotkuihin.

Hiaasen pyörittää tarinaansa mukavasti, ja vaikka kirja toistaa aiempien kirjojen teemoja, ei se juuri haitannut, tässä tuli hyvälle mielelle näitä tarinan uskomattomia käänteitä lukiessa. Osa kirjan hahmoista on tuttuja Hiaasenin aiemmista kirjoista, mutta kirja on kirjoitettu niin että sen voi lukea itsenäisenä teoksena tietämättä muiden kirjojen tapahtumista.

Ei kommentteja: