tiistai 7. lokakuuta 2014

Magne Hovden: Saamelandia

Minulla oli kesän matkalla Lapissa mukana tämä kirja, Magne Hovdenin veijarikertomus Norjassa Kirkniemen seuduilla asustelevista kaveruksista, jotka saavat päähänsä perustaa teemapuiston: Saamelandia (Otava, 2012; suom. Outi Menna; ISBN 978-951-1-27208-3).Kaverukset ovat pikkurikollisia, joille sattuu ja tapahtuu, ja erityisen paljon tapahtuu sen takia että he eivät tiedä saamelaiskulttuurista mitään.

Kirja toi mieleen Arto Paasilinnan romaanien huumorin, mutta tässä mentiin ehkä vieläkin absurdimpiin käänteisiin, esimerkiksi jänikseksi naamioituneeseen pankkiryöstäjään. Ja minkälaisia oireita seuraa siitä, että poroille syöttää koirien kuivamuonaa...

Tässä ote teoksen esittelytekstistä:

Roy ja Leif ovat kolmekymppisiä poikia Pohjois-Norjan Kirkkoniemestä. Rikastuakseen japanilaisten turistien kustannuksella he perustavat saamelaisuudella rahastavan elämyspuiston. Todellisuudessa nämä veijarit eivät tiedä saamelaisista mitään - mutta eihän sitä turisteille tarvitse kertoa. Mikään ei tietenkään mene niin kuin oli suunniteltu. Saamelaisia vihaava Audun yrittää sabotoida Saamelandiaa, poikien kaveri Geir sotkee kuvioita ryöstämällä postin rahankuljetusauton vaaleanpunaisessa kanipuvussa, ja sodankyläläinen turistiyrittäjä Timo ilmestyy elämyspuistoon jahtaamaan laavuvarkaita. Kaiken keskellä Roy ja Leif tavoittelevat myös naisia - ei aivan mutkatonta sekään.


Muutamaan otteeseen tuntui siltä, että tarina karkaa kirjoittajan käsistä, tästä olisi voinut saada paljon enemmänkin irti. Ja loppua kohden ote herpaantui, moni juonen käänne jäi tyhjän päälle, ikään kuin olisi ollut kiire saada tarina loppuun keinolla millä hyvänsä.

Ei kommentteja: