torstai 9. lokakuuta 2014

Jouni Laaksonen: Retkeilijän opas

Jouni Laaksonen tarjoaa eräretkeilystä sellaisen rautaisannoksen, joka riittää pitkälle, usean päivän tai viikonkin mittaiselle vaellusreissulle: Retkeilijän opas (Otava, 2013; ISBN 978-951-1-26924-3).Kirja teki suuren vaikutuksen. Teksti on asiallista, ja kirjoittajan perehtyneisyys aiheeseen käy selvästi ilmi, ilman että lukijasta tuntuu siltä että häntä aliarvioidaan tai että kirjoittaja yrittää briljeerata knoppitiedoillaan.

Kirja on suunnattu erityisesti lapsiperheille, ja siinä kerrotaan mitä tulee ottaa huomioon muutaman tunnin tai parin päivän reissulla lasten kanssa, ottaen huomioon eri-ikäisten lasten ja persoonallisuudeltaan erilaisten lasten valmiudet ja tarpeet.

Samalla teos on erinomainen johdatus eräretkeilyyn niin parin tunnin päiväretkillä lähimaastossa kuin pidemmillä vaelluksilla vaikkapa Lapin tuntureilla. Varusteista kerrotaan selkeästi, kertoen eri vaihtoehtojen hyvistä ja huonoista puolista, syyllistymättä netin keskusteluissa joskus roihuaviin "uskonsotiin" tiettyjen varustetyyppien paremmuudesta, esimerkkinä keinokuidun ja villan erot vaatetuksessa.Kuten teemaan sopii, kirjasta löytyy luetteloja retkellä tarvittavista varusteista, lähtökohtana eri tyyppiset vaeltamisen keinot mahdollisimman kevyestä mahdollisimman täydelliseen varustautumiseen. Samalla kerrotaan hyviä vinkkejä esimerkiksi jalkineiden ja rinkan valintaan, ja eri tyyppisten välineiden hyvistä ja huonoista puolista.

Itse olen muutaman tunnin päiväreissujen harrastaja, enkä monipäiväisiä vaelluksia ole pitkiin aikoihin harrastanut, mutta teos sai heräämään kiinnostusta myös pitempiin reissuihin. Samalla tulin miettineeksi myös omia ratkaisujani välineistön suhteen, olen muun muassa siirtynyt vaelluskengän käyttäjästä kumisaappaan kannattajaksi, mikä sekään ei kirjan mukaan ole ihan mahdoton ajatus.


2 kommenttia:

Leila Kastelli kirjoitti...

Upeaa että tällaisia kirjoja nykyään kirjoitetaan! Kun tässä on seuraillut, niin perheet suunnistavat hyvin paljon metsäretkille. Yksi tuollainen on noiden geokätköjen piilottelu lenkkipolkujan ja luontoihmeiden ääreen.

Juha Haataja kirjoitti...

Laaksosen kirja on kyllä lajissaan parhaita mitä eteen on tullut. Tosin jo monta kymmentä vuotta sitten ilmestyi vallan mainioita retkeilyoppaita, mutta maailma on noista ajoista sangen suuresti muuttunut.