torstai 7. elokuuta 2014

Sherwood Anderson: Pikkukaupunki

Sherwood Anderson oli kirjailijana itselleni vallan tuntematon, mutta jostain sain vinkin tästä teoksesta, ja niin mukavasti kävi että kirja löytyi Helmetistä, Pasilan kirjavarastosta: Pikkukaupunki (WSOY, 1955; suom. Leena-Maija Reunanen; kontrollinumero kr10207783).



Lainaan tähän Wikipediaa: "Sherwood Anderson (1876–1941) oli yhdysvaltalainen kirjailija, joka tunnetaan etenkin novelleistaan. Hän vaikutti suuresti aikansa kertomakirjallisuuteen, muun muassa Ernest Hemingwayn, William Faulknerin ja John Steinbeckin tuotantoon. Hänen tunnetuin teoksensa on novellikokoelman ja romaanin rajamailla liikkuva Pikkukaupunki (alkuteos Winesburg, Ohio)."

Teoksen tapahtumat sijoittuvat pieneen Winesburgin kaupunkiin 1800-luvun lopulla. Novellien päähenkilö on nuori sanomalehtimies George Willard, joka pääsee näkemään pikkukaupungin ihmisten elämää läheltä. Oikeastaan teoksen päähenkilö on pikkukaupunki eivätkä niinkään yksittäiset ihmiset.



Teos muistuttaa rakenteeltaan Mastersin Spoon River -antologiaa, ja vaikka proosateksti ei pystykään aivan yhtä tiheään ja ladattuun kerrontaan kuin Mastersin runot, Andersonin novellien kuvaus on yhtä lailla syvällistä, ihmisen todellista olemusta luotaavaa. Melkoinen aarre tämä teos on.

Ei kommentteja: