lauantai 16. elokuuta 2014

Francois Schuiten: Kaunokainen

Francois Schuiten sekoittaa tässä sarjakuvakirjassa faktaa ja fiktiota, ja kertoo tarinan höyryveturista nimeltä "12", joka oli aikansa tekniikan taidonnäyte mutta jäi sitten kehityksen jalkoihin: Kaunokainen (Arktinen Banaani, 2012; suom. Kirsi Kinnunen; ISBN 978-952-270-062-9).Teoksen vaihtoehtoisessa historiassa rautatieliikenteelle tapahtuu paljon suurempia muutoksia kuin todellisuudessa tapahtui, mikä luo sarjakuvaan suurta dramatiikkaa, kun sekä junat että junanraiteet jäävät pois käytöstä muuntyyppisten liikenneratkaisujen tieltä.

Teos kertoo niin höyryveturista kuin höyryveturin kuljettajasta, miehestä joka tuntee veturinsa pienimpiä yksityiskohtia myöten mutta jolle on vaikea kommunikoida ihmisten kanssa.

Tämä puhekyvyttömyys, suoraan sanoen syrjäytyminen ihmisen maailmasta, on epäilemättä teoksen varsinainen teema, mutta yhtä lailla teosta voi pitää kunnianosoituksena höyryvetureille, noille raiteiden työjuhdille jotka kuljettivat ihmisiä ja rahtia paikasta paikkaan vaikeissakin olosuhteissa.


Ei kommentteja: