lauantai 2. elokuuta 2014

Pauli Marttina: Vahingossa Venezuelaan - kevyt kertomus raskaasta retkestä

Pauli Marttina lähti sodan jälkeen Ruotsin kautta pakomatkalle, ja matka päätyi Venezualaan. Marttina oli sodassa melkoinen tekijä kaukopartiohommissa, ja Suomesta lähtö oli tästä näkökulmasta perusteltua. Mutta helppoa ei ollut ulkomaillakaan: Vahingossa Venezuelaan - kevyt kertomus raskaasta retkestä (WSOY, 1952; kontrollinumero kr12261491).



Kirja on kirjoitettu kevyehköön tyyliin, kuten teoksen otsikkokin jo paljastaa, mutta rivien välissä on luettavissa melkoista harmin tunnetta ja voimattomuutta elämän olosuhteista, Venezuela kun ei ollut suomalaisille mikään kultakaivos, työt olivat vähissä ja kunnolliset asunnot olivat kortilla.



Marttina kirjoittaa kuin ammattilainen, mikä hän olikin, sillä Suomeen Marttina palasi vuonna 1950 ja toimi mm. Helsingin Sanomien ulkomaanosaston toimittajana. Kirja ilmestyi vuonna 1952.

Kuvaus Venezuelan yhteiskunnasta on tarkkasilmäinen, ja tuntuu siltä että maailma ei ole noista päivistä välttämättä suuresti muuttunut Latinalaisessa Amerikassa, favelat yhtä lailla ovat olemassa tänäkin päivänä.

Ei kommentteja: