sunnuntai 17. elokuuta 2014

Ian Rankin: Lankeemuksia

En ollut vähään aikana lukenut Ian Rankinin romaaneja, mutta kovin tutulta ja voisi sanoa kotoisaltakin tuntui heti kun tähän romaaniin tartuin: Lankeemuksia (Blue Moon, 2010; suom. Ulla Ekman-Salokangas; ISBN 978-952-5410-61-7).Rankinin dekkareiden päähenkilö John Rebus on monessa mielessä poliisisarjojen perussankari, jonka yksityiselämä on solmussa, alkoholi aiheuttaa ongelmia ja suhteet esimiehiin ovat pahasti rikki. Mutta kerta kerran jälkeen Rebus harhailee kohti arvoituksen ratkaisua, monen mutkan kautta, ja tästä lukija tykkää.

Otetaan tähän vielä ote teoksen esittelytekstistä:

Opiskelija katoaa Edinburghissa. Juttuun liittyy pienessä ruumisarkussa oleva nukke. Ja roolipeli verkossa. Komisario John Rebus tarttuu arkkuun, joka tuo hänen mieleensä vastaavat tapaukset kaukaa 1830-luvulta. Rikoskonstaapeli Siobhan Clarke jää koukkuun salaperäisen Quizmasterin verkossa antamiin arvoituksellisiin vihjeisiin. Apulaispoliisipäällikkö ei ole tapahtumien kulusta mielissään, ja sekä Rebusin että Clarken ura joutuu katkolle, eikä henkikään ole turvassa...


Teoksen historialliset viittaukset istuvat varsin hyvin tarinaan, vaikkakaan ihan loppuun asti teoksen uskottavuus ei kanna. Mutta hyvä perusdekkari tämä on, siinä määrin että varmaan tulee Rebus-dekkareihin palattua uudelleen, kunhan pidän ensin vähän taukoa.

Ei kommentteja: