torstai 17. huhtikuuta 2014

David Abrams: Fobbit

David Abramsin sotaromaanin yhteydessä viitataan Joseph Hellerin klassikkoteokseen Me sotasankarit (engl. Catch-22), mutta lähellekään esikuvaansa romaani ei nouse, vaikka onkin omakohtaiselta ja uskottavalta tuntuva kuvaus modernin sodankäynnin helvetillisestä todellisuudesta: Fobbit (Harvill Secker, 2013; ISBN 978-1-84655-721-7).Romaanin nimi Fobbit viittaa amerikkalaisten Irakiin sijoitettujen sotilaiden joukossa käytettyyn haukkumasanaan. Fobbit tarkoittaa toimistotehtäviä hoitavia sotilaita, jotka pysyttelevät tukikohdassa eivätkä joudu tositilanteisiin kentällä.

Romaani kertoo siitä, miten PowerPointit, lehdistötiedotteet ja tilastot kaatuneista amerikkalaissotilaista limittyvät armeijan hierarkkiseen organisaatiokulttuuriin, jossa pätevyydellä tai epäpätevyydellä ei ole samaa merkitystä kuin sillä missä asemassa satut olemaan.

Lähestulkoon uskomaton todellisuus muuttuu arkitodellisuudeksi, mutta samalla ihmisen sietokyky alkaa hiljalleen joutua yhä kovemmalle, kuin kumilenkki jota venytetään kohti katkeamispistettä. Ja katkeamispisteestä tässä romaanissa on kyse, siitä miten ihmisen pyyke lopulta murtuu, ja siitä mitä tästä murtumasta voi seurata.

Huumoria tässä romaanissa on, mutta sellaista huumoria josta ei kovin paljon voi nauttia, sillä huumori kertoo ihmisistä jotka toteuttavat tehtävää jossa loppujen lopuksi ei tunnu olevan mitään järkeä.

Ei kommentteja: