maanantai 29. huhtikuuta 2013

P. G. Wodehouse: Suurenmoista, Jeeves!

Tämä on P. G. Wodehousen toiseksi viimeinen Jeeves-romaani, joka ilmestyi vuonna 1971 nimellä Much obliged, Jeeves ja suomennettuna Suurenmoista, Jeeves! (WSOY, 1973; suom. Raija Mattila; ISBN 951-0-00828-1). Ja kun muistetaan että Wodehouse syntyi vuonna 1881 oli tässä jo melkoinen kirjailijaura takana päin.Merkille pantavaa on se, missä määrin Wodehousen kuvaama yläluokkainen elämänmuoto on säilynyt tässä kirjassa samana kuin ensimmäisissä Jeeves-kirjoissa, vaikka joitakin nykyaikaisemman elämän elementtejä onkin mukaan tupsahtanut. Ja tietenkin kyse on samanlaisesta keksitystä todellisuudesta kuin esimerkiksi Liisa ihmemaassa. Wodehouse luo näissä kirjoissa oman maailman, jolla ei ollut täyttä vastinetta todellisuudessa, mutta joka siitä huolimatta määritti sen miten maailmalla suhtauduttiin englantilaiseen yhteiskuntaan ja yläluokkaan.

Kirja on taattua Jeevesin ja Woosterin keskinäistä ilotulitusta, ja se että minäkertojana on Wooster, jolta tuntuu moni yleissivistykseen kuuluva asia menevän totaalisesti yli hilseen on yksi osa kerronnan nautittavuutta. Puhumattakaan siitä, että Wooster kerta kerran jälkeen onnistuu sekoittamaan asiansa niin että tarvitaan Jeevesin harvinaislaatuista älyä ja aloitekykyä solmujen purkamiseen.

Tälläkin kertaa Woosterin pulmat rakentuvat pala palalta, kunnes on jälleen edessä tilanne jossa Wooster on joutumassa pakon edessä naimisiin, ellei jokin ihme saa morsianehdokkaita muuttamaan mieltään. Englannin yläluokkaa - Wodehousen fiktiivisiä ihmistyyppejä - näissä kirjoissa kuvataan erikoislaatuisen viistosta perspektiivistä, voisi sanoa että ymmärtävästi mutta silloin unohtuisi rivien välistä löytyvät naurunpyrskeet.

Kirjassa käydään poliittista kamppailua, seurataan varastetun hopeaesineen kummallisia koukeroita ja yritetään saada joukko ihmissuhdeongelmia setvittyä parhain päin. Niin, ja sanottakoon että tässä kirjassa lopultakin paljastetaan Jeevesin etunimi ja kerrotaan, mitä Jeevesin muistiinpanoille Woosterin toilailuista lopulta käykään.

Ei kommentteja: