perjantai 19. huhtikuuta 2013

Eric Peter Nash: Ansel Adams - the spirit of wild places

Eric Peter Nash kirjoittaa asiantuntevasti Ansel Adamsin elämäntyöstä, mutta ikävä kyllä tämän kirjan ongelmana ovat valokuvat, niiden huono painojälki sekä niiden puuttuminen: Ansel Adams - the spirit of wild places (Smithmark, 1995; ISBN 0-8317-8099-1).Oli suorastaan raivostuttavaa lukea selkeää ja asiantuntevaa tekstiä, jossa on huomattava määrä viittauksia Adamsin tunnetuimpiin valokuviin - ja sitten huomata, että kyseisiä valokuvia ei tässä kirjassa ollut. Ja moni kuva oli painojäljeltään suorastaan ala-arvoinen.

Ilmeisesti on niin, että kirjaan ei saatu lupaa Adamsin monien tunnetuimpien valokuvien sisällyttämiseksi, vaan sen sijaan käytettiin valokuvia jotka oli halvalla käyttöön saatavissa. Joidenkin kuvien osalta tuli suorastaan puuduttava vaikutelma, kun samasta kohteesta oli monen monta valokuvaa, joiden välillä ei kovin suurta eroa ollut.

Kirjan teksti tarjosi mielenkiintoisia välähdyksiä Adamsin työskentelytapoihin, minkä perusteella Nash selvästi tuntee aiheensa, mutta ne tärkeimmät, valokuvat, tässä valokuvakirjassa jäävät suorastaan hunningolle.

Ei kommentteja: