maanantai 8. huhtikuuta 2013

John D. MacDonald: Bright Orange for the Shroud

Jatkoin John D. MacDonaldin dekkareiden lukemista, päähenkilönä Travis McGee. Tämä romaani on 21-osaisen kirjasarjan kuudes: Bright Orange for the Shroud (Random House, 2013; ISBN 978-0-307-82667-1). Alunperin teos ilmestyi vuonna 1965.


Kirja kertoo McGee tuttavasta nimelta Arthur, joka ilmestyy McGeen laivan laskusillalle nääntyneenä ja nälkiintyneenä vuosi siitä kun hänet oli viimeksi nähty. Vuotta aikaisemmin hän oli juuri mennyt naimisiin, varakkaana ja menestyksekkäänä miehenä, ja muutos on suuri.

MacDonald pohdiskelee kirjassa tuttavien ja ystävien välistä eroa tähän tapaan:

Arthur fell back into my life on that Tuesday afternoon. Acquaintance rather than friend. The dividing line is communication, I think. A friend is someone to whom you can say any jackass thing that enters your mind. With acquaintances, you are forever aware of their slightly unreal image of you, and to keep them content, you edit yourself to fit. Many marriages are between acquaintances. You can be with a person for three hours of your life and have a friend. Another one will remain an acquaintance for thirty years.


Kirjassa Arthur muuttuu tuttavasta jopa ystäväksi, ja samalla "yksinäinen ritarihahmo", McGee, saa pohdittavakseen millä keinoin Arthurilta huijattu omaisuus olisi saatavissa takaisin, tai edes osa siitä. Mutta huijarit ovat paitsi taitavia myös häikäilemättömiä, eikä McGee selviä yhteenotosta ehjin nahoin.

Vaikka kirjan tekstistä saa vaikutelman, että se on kirjoitettu nopeasti ja kiireessä, on tekstissä paikka paikoin yllättäviä syvyyksiä, esimerkiksi kun MacDonald pohtii miehen ja naisen välistä suhdetta, niitä tekijöitä jotka vaikuttavat siihen että ihmisten tekemät valinnat eivät välttämättä tuota onnellista lopputulosta.

Ei kommentteja: