tiistai 29. joulukuuta 2015

John Grisham: Gray mountain

John Grishamin jännäri sijoittuu Appalakkien vuoristoon, jossa häikäilemättömät kaivosyhtiöt tuhoavat vuorenhuippuja päästäkseen käsiksi hiiliesiintymiin: Gray mountain (Knopf Doubleday Publishing Group, 2014; ISBN 978-0-385-53916-6). Romaani on ilmestynyt suomeksi nimellä Vuori.Romaani kertoo New Yorkin isoimmasta lakifirmasta potkun saaneen Samanthan työstä palkattomana apulaisena varattomille ihmisille oikeusapua tarjoavassa toimistossa. Pienen yhteisön sisäiset jännitteet paljastuvat pala palalta. Osa ihmisistä vastustaa kaivostoimintaa kiivaasti, osa taas on siitä riippuvaisia, työpaikkojen ja kaivosyhtiöiltä toivottujen palkkioiden toivossa.

Grisham kuvaa laajamittaista ekologista katastrofia, jonka syynä on häikäilemättömät yhtiöt jotka lahjovat politiikkoja ja päätöksentekijöitä sekä käyttävät kovapalkkaisia lakimiehiä vaientaakseen paikallisten ihmisten vastarinnan. Ympäristöongelmia tutkivat tiedemiehet ja aktivistit pyritään hiljentämään keinoilla millä tahansa.

Pahantekojen piilottelu ulottuu nettisivuihin asti. Olikin mielenkiintoista tutkia "mountaintop mining" -aihepiiristä kertovien nettisivujen sisältöä. Jonkin verran kriittistä sisältöä netistä löytyy, mutta salaliittoteoreetikko voisi hyvinkin kuvitella että kaivosyhtiöiden edunvalvojat yrittävät häivyttää vastakkaiset mielipiteet heti kun niitä ilmenee.
2 kommenttia:

Alpo Tiilikka kirjoitti...

Luin aika monta alkupään Grishamia suurella innostuksella. Ne ovat kuin Budweiser (se amerikkalainen versio). Helppo nauttia ja täytyy saada lisää. Kyllästyspiste tuli The King of Torts'in vaiheilla.

Juha Haataja kirjoitti...

Olen aikoinaan muutaman Grishamin lukenut, puolisen tusinaa kirjaa tai alle, mutta ajan mittaan tuli fiilis että samaa formaattia toistetaan kerta kerran jälkeen. Tässäkin on hiukan samaa reseptiä, mutta jotenkin tuntui että Grishamilla oli aitoa innostusta aiheeseen, ei pelkkä rutiinisuoritus.