tiistai 8. joulukuuta 2015

Craig Thompson: Blankets - a graphic novel

Craig Thompsonin sarjakuvakirja on 600-sivuinen mestariteos, kuvaus nuoruudesta ja ensirakkaudesta: Blankets - a graphic novel (Top Shelf, 2011; ISBN 978-1-60309-096-4).Teos on kaunokirjallisuutta kauneimmillaan ja kipeimmillään, kertomus yksinäisyydestä, ystävyydestä, ihmisenä olemisesta ja oman itsensä etsimisestä, maailmassa jossa tarjolla on monenlaisia totuuksia mutta oma elämä kullakin elettävänä.

Teoksen lukeminen ei ollut helppoa, mutta suurenmoista oli lukea tätä tarinaa, jossa jokainen kynänveto tuntui hehkuvan elämän tarkoitusta.

Teos sai Eisner-palkinnon vuonna 2004.


2 kommenttia:

Pekka kirjoitti...

Loistava teos! Tampereen kirjastoissa on yhteensä vain yksi kappale, sekin lähiössä (kaukiossa), josta tilasin sen luettavaksi vuosi–pari sitten. Pian sen jälkeen näin albumin sarjakuvamessuilla, mutta 30 euroa tuntui liian kovalta hinnalta. Olisi vaan pitänyt ostaa.

Juha Haataja kirjoitti...

Kieltämättä 30 euroa tästä massiivisen kokoisesta ja erittäin onnistuneesti painetusta mestariteoksesta kuulostaa kohtuulliselta tarjoukselta. Toisaalta tämän kaltaiselle kirjalle ei oikein hintaa voi laittaa, niin korvaamattoman arvokkaalta se tuntuu.

Lukiessa välillä suorastaan sattui, mutta pakko oli jatkaa - kuinka joku osaakaan saada tekstin ja viivan kertomaan maailmasta näin viiltävän kauniisti. Vähän sama tunne tulee kuin eräitä Thomas Bernhardin tai José Saramagon romaaneja lukiessa. Tai yhtä lailla voisi vertailukohtana olla John Williamsin romaani Stoner. Ei voi kiistää etteikö sarjakuva olisi parhaimmillaan mitä suurenmoisinta kaunokirjallisuutta.