Henning Mankell kertoo kolonialismista, köyhyydestä, vallankäytöstä sekä ihmisen käyttäytymisestä tilanteessa jossa ei ole kuin huonoja vaihtoehtoja: Likainen enkeli (Otava, 2012; suom. Kari Koski; ISBN 978-951-1-26638-9).
Mankellin teos on löyhästi tositapahtumiin perustuva romaani salaperäisestä ruotsalaisnaisesta, joka piti ilotaloa 1900-luvun alun Afrikassa. Juuri mitään tästä naisesta tai hänen taustoistaan ei tiedetä, joten tarina on pitkälti sepitteellinen, vaikkakin varsin uskottava, Mankellin kertojanlahjoista johtuen.
Helmikuu 1905. Anna Maria Lundmark seisoo reelingin laidalla Lovisa-laivan kannella samalla kun hänen aviomiehensä, perämies Lars Lundmarkin ruumis uppoaa mereen. Anna muistaa isänsä viimeiset sanat: "Köyhä enkeli, se sinä olet." Vuotta myöhemmin Anna omistaa Mosambikin portugalilaissiirtokunnan pääkaupungin suurimman bordellin. Sorretusta naisesta on tullut kaupungin voimahahmo, köyhästä enkelistä likainen enkeli. Kuka oli tämä nainen, joka päätyi Ruotsista Afrikkaan ja loi itselleen poikkeuksellisen valta-aseman? Ja mitä hänelle tapahtui?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti