lauantai 5. syyskuuta 2015

Fabien Nury ja Sylvain Vallée: Olipa kerran Ranskassa - suuri gangsterisota

Fabien Nury ja Sylvain Vallée kertovat toisen maailmansodan vaiheille sijoittuvista tapahtumista Ranskassa kirjasarjassa Olipa kerran Ranskassa - suuri gangsterisota. Ensimmäinen sarjakuvakirja on nimeltään Herra Josephin valtakunta (Gummerus, 2011; suom. Markku Salo; ISBN 9789512086511) ja toinen Korppien synkkä lento (Gummerus, 2012; suom. Markku Salo; ISBN 978-951-20-8851-5)

Sarjakuva toimii monella aikatasolla, välillä ollaan 1960-luvulla, välillä taas vuosisadan alkupuolella. Päähenkilö on liikemies Joseph Joanovic, joka pyöritti bisneksiään saksalaisten valtaamassa Ranskassa huolimatta juutalaisuudestaan, samaan aikaan kun avusti vastarintaliikettä.

Teossarja on palkittu parhaana jatkuvana albumisarjana Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla tammikuussa 2011. Kirja kertoo korruptiosta, vallankäytöstä, monenlaisesta kähminnästä sekä siitä, miten monta näkökulmaa samasta ihmisestä voi muodostua, ja miten hyvät tarkoitukset voivat kääntyä katastrofeiksi, ja toisaalta miten pimeydessä voi olla toivoa paremmasta.

Joillekin hän oli rikollinen, toisille hän oli sankari. Olipa kerran Ranskassa kertoo uskomattoman tosipohjaisen tarinan Joseph Joanovicin vaiheikkaasta elämästä. Joanovici, orpo juutalaispoika Balkanilta, nousi miehitetyssä Pariisissa toisen maailmansodan aikana lumpunkerääjästä miljonääriksi ja Ranskan rikkaimmaksi mieheksi. Hän oli romunmyyjä, yrittäjä, kaksoisagentti, "Pariisin kuningas”, huijari ja selviytyjä, joka vehkeili saksalaisten kanssa ja toimitti samanaikaisesti aseita vastarintaliikkeelle.

Ei kommentteja: