maanantai 29. kesäkuuta 2015

Iain M. Banks: Tähystä tuulenpuolta

Enpä olisi arvannut, että näin pitkälle pääsen Kulttuuri-sarjan romaaneissa, neljänteen osaan Iain M. Banksin tieteiskirjallisuuden klassikoissa: Tähystä tuulenpuolta (Loki-kirjat, 2004; suom. Lauri Mäkelä ja Jari Virtanen; ISBN 951-825-014-6).Sarjan kolme ensimmäistä osaa ovat Muista Flebasta, Pelaaja ja Aseiden käyttö, ja niissä ollaan mukavasti vielä Kulttuuri-sarjan teknologisen sivistyksen reuna-alueilla, jolloin romaanien sisäänleivottu teknologiahurma ei haittaa hirveässä määrin.

Mutta tämä kirja alkaa edustaa kirjasarjan loppupuolen teknologista valtavirtaa, joka aikoinaan sai lopettamaan romaanien lukemisen, ja taitaa samoin käydä nytkin.

Mutta ei romaani silti huono ollut, oikeastaan parempi kuin edellisen lukemisen muistikuvat antoivat ymmärtää.

2 kommenttia:

Artsi kirjoitti...

Jälleen yksi kirjailija jonka teoksia pitäisi siirtää lukujonoon. "Muista Flebasta" on kirja jota olen hakenut divareista, joka on myös suht harvinainen. Nyt olisi yksi pokkariversio tyrkyllä - hinta 50€..huh.

Juha Haataja kirjoitti...

Luin näitä aikoinaan englanniksi, kun niitä ei vielä oltu suomennettu, ja varsin hyvin nämä suomennokset toimivat, mutta sarjan edetessä kiinnostavuus vähenee kun teknologia astuu juonissa keskemmälle, ja siinä ei kirjan kielikään näköjään auta mitään.