maanantai 18. joulukuuta 2017

Henrik Holappa: Minä perustin uusnatsijärjestön - Suomen Vastarintaliikkeen ex-johtajan muistelmat

Henrik Holappa kertoo skineistä ja uusnatseista elämänkerrallisessa kirjassa, joka sisältää monenlaista tietoa, mutta erityisen syvälliseksi tai paljastavaksi teosta ei voi kuvata: Minä perustin uusnatsijärjestön - Suomen Vastarintaliikkeen ex-johtajan muistelmat (Into, 2016).Kirja kuvaa nuoren miehen luisumista ääripiireihin ja suhteiden rikkoutumista omaan perheeseen ääriajattelun myötä. Samalla kerrotaan ääriliikkeen sisäisestä organisoitumisesta ja erityisesti siitä, miten kansainvälinen verkostoituminen toimii, miten Suomeen kantautuu ääri-ideologiaa ulkomailta.

Teos on sisältä päin tapahtumia arvioiva, mutta samalla perspektiiviltään varsin litteä. Ulkopuolisen ihmisen näkemys tai vahvempi toimituksellinen ote olisi tehnyt teoksesta paremman, mutta tällaisenakin se on hyvä puheenvuoro uusnatsien kaltaisten ääriliikkeiden kuriin saattamisen puolesta.

”Olen tuhlannut viimeiset 15 vuotta elämästäni uusnatsismille Suomessa ja ulkomailla. Olen lietsonut rotuvihaa ja kiihottanut kansanryhmiä vastaan.”

Jokaisen äärilikkeisiin vetoa tuntevan nuoren tulisi lukea tämä kirja. Entinen uusnatsijärjestön johtaja kertoo varoittavassa elämäntarinassaan, miten hän uhrasi 15 vuotta elämästään uusnatsismille Suomessa ja ulkomailla. Kirjassa Holappa ruoskii itseään avoimesti menneisyydestään. Hän myöntää toimineensa ”paholaismaisen aatteen uskollisena sanansaattajana”, mistä monet ovat joutuneet kärsimään. Holappa kertoo, miten äärioikeistolaisista järjestöistä irtautuminen on mahdollista.

Oulusta kotoisin oleva Esa Henrik Holappa alkoi 17-vuotiaana verkottua Saksan, Yhdysvaltojen ja Ruotsin uusnatsien kanssa tavoitteenaan uusnatsijärjestön perustaminen Suomeen. Se toteutui vuonna 2008, kun Suomen Vastarintaliike syntyi. Holapasta tuli järjestön johtaja.

Vuonna 2014 Holappa katui toimintaansa ja aloitti salaisen irtautumisen liikkeestä. Hän päätti kertoa sisäpiiritietonsa ja varoittavan tarinansa julkisuuteen.Ei kommentteja: