keskiviikko 17. elokuuta 2016

Svend Brinkmann: Pysy lujana - elämä ilman self-helpiä

Svend Brinkmannin tietokirja tarjoaa suhteellisuudentajua ja realismia julkisuudessa paistattelevien itsekeskeisyyttä lietsovien menestystä ja vaikutusvaltaa -gurujen vastapainoksi: Pysy lujana - elämä ilman self-helpiä (Tammi, 2016; suom. Heikki Eskelinen; ISBN 978-951-31-8769-9).On vallan mahtavaa että tämä kirja on suomennettu, ja näkisin mielelläni sen osana vaikkapa lukioiden opetusohjelmaa kaikenlaisen vallalla olevan hömpän vastapainona. Toki kirjasta on iloa varttuneemmille, mutta ehkä aikuisväestö on jo liian korruptoitunutta ja turtunutta jotta viesti voisi mennä perille.

Jämähdä reilusti paikoillesi! Kaikkien itsehoito-oppaiden vastaopas neuvoo heittämään yltiöpositiivisuuden romukoppaan ja sanomaan ei loputtomalle uudistumiselle. Svend Brinkmann antaa huutia itsepintaisesti kaikkialle työelämässä, koulutuksessa ja yksityiselämässä työntyvälle self-help-neuvontateollisuudelle ja kannustaa vastustamaan aikamme alituisia muutos- ja uudistumisvaatimuksia.

Hänen vastauksensa self-help-kirjallisuuden massiiviselle vyörylle on seitsenportainen ohje:

1) Lopeta itsetarkkailu,
2) Keskity elämäsi ikäviin puoliin,
3) Sano lujasti ei,
4) Pidä tunteesi kurissa,
5) Anna potkut valmentajallesi,
6) Lue romaani - älä self-help-opasta tai elämäkertaa,
7) Viihdy menneisyydessä.

Antaessaan nämä neuvot pilkettä silmäkulmassaan Svend Brinkmann kertoo, miten voi tulla toimeen itsensä kanssa, päästä irti rajattoman positiivisesta ajattelusta ja omaksua realistisemman elämänasenteen.

Svend Brinkmann on Ålborgin yliopiston psykologian professori ja Bergenin yliopiston II professori. Hänen tutkimuksensa ovat suuntautuneet psykologian, filosofian ja kulttuurintutkimuksen raja-alueille, ja hän on kirjoittanut runsaasti kirjoja ja artikkeleita näistä aihepiireistä. Parhaillaan hän tutkii psykiatristen diagnoosien yleistymistä ja on äskettäin saanut tähän tutkimukseensa Tanskan vapaan tutkimuksen neuvoston (Det Frie Forskningsråd) Sapere Audi -apurahan.

Ei kommentteja: