perjantai 19. elokuuta 2016

Jouko Marttila: Järki ja tunteet osakemarkkinoilla - osta, pidä, myy

Jouko Marttilan sijoitusopas ilmestyi niin sanotun teknologiakuplan puhjettua pörssissä vuonna 2001, ja yrittää kuvata selkokielellä mistä pörssikurssien romahtamisessa oli kyse: Järki ja tunteet osakemarkkinoilla - osta, pidä, myy (Arvopaperi, 2001; ISBN 951-98072-3-3).Sijoitusoppaana teos ei ole erityisen selkeä, ja monet asiat ovat noista ajoista jo suuresti vanhentuneet, mutta toki Nokian ja Soneran kurssiromahdukset edelleen ovat talousasioista kiinnostuneiden ihmisten mielessä. Kuplia syntyy yhä edelleen niin yksittäisten yritysten arvostuksiin kuin pörssikursseihin ylipäänsä, siitä ei ole epäilystä, ja tavallisen ihmisen on haastavaa ymmärtää miten pitäisi mahdollisen sijoitusomaisuutensa kanssa toimia.

Parhaillaan elämme melkolailla erilaista aikaa korkotason pudottua lähelle nollaa tai jopa negatiiviseksi, mutta ehkä kirjan sisällössä edelleen on asia tai pari jotka on syytä ymmärtää.

Jonkinlaista menneen ajan nostalgiaa tuli kirjaa lukiessa mieleen, itselläkin kun tuolloin oli pieni määrä muutaman teknologiayhtiön pörssiosakkeita, eikä niillä omistuksilla juuri muuta syntynyt kuin tappioita. Kokemus opettaa, sanotaan.


Ei kommentteja: