tiistai 10. huhtikuuta 2018

Martin Ford: Robottien kukoistus - teknologia ja massatyöttömyyden uhka

Martin Fordin kirja kertoo tekoälystä, big datasta ja robotiikasta sekä erityisesti siitä, miten työelämä ja koulutus on muuttumassa tietotekniikan vaikutuksesta: Robottien kukoistus - teknologia ja massatyöttömyyden uhka (Sammakko, 2017; ISBN 978-952-483-322-6).



Kirja on paikoin luettelomainen katsaus erilaisiin näkemyksiin tekoälystä ja robotiikasta, ja muutamalta osin jo hiukan vanhentunutkin. Esimerkiksi itseajavista autoista kirjasta saa varsin ruusuisen kuvan, mutta tätä kuvaa himmentää vastikään tapahtunut Uber-yhtiön robottiauton surmaama jalankulkija.

Sinänsä kirjan viesti on selkeä: vaikka tekoäly ja robotiikka ei tarkoitakaan sitä, että koneet oikeasti oppisivat ajattelemaan, pystyvät ne kuitenkin hoitamaan monia sellaisia tehtäviä joihin aiemmin ajateltiin vain ihmisten pystyvän. Tämä on merkittävä mullistus niin työmarkkinoilla kuin koulutusjärjestelmässäkin: onko opiskelukaan enää jatkossa tae siitä että työpaikka löytyy?

Ja tarkoittaako muutos sitä, että varallisuus keskittyy muutamalle ihmiselle ja muut joko jäävät kokonaan ilman tai kärvistelevät tilanteessa jossa ansiotaso ei nouse vuosiin eikä toivoa paremmasta ole näkyvissä? Erityisen suuri huoli koskee nuoria, työuransa alussa olevia ihmisiä: onko heillä tulevaisuutta tilanteessa jossa työvoiman kysyntä saattaa dramaattisesti vähentyä koska kaikki rutiiniluontoinen työ on potentiaalisesti automatisoitavissa.











Robotit tulevat. Johtaako se ennennäkemättömään hyvinvointiin vai katastrofiin? Viekö automatisaatio ihmisten työpaikat?

Tekoälyn kehittyessä eksponentiaalisesti myös korkeakoulutettujen työpaikat alkavat olla vaarassa: data-analyytikot ja monet muut vastavalmistuneet ovat jo tulilinjalla. Lähitulevaisuudessa robotit syrjäyttävät niin lääkärit, toimittajat, taksinkuljettajat kuin – ironista kyllä – tietokoneohjelmoijatkin. Jos emme arvioi yhteiskuntiemme taloudellisia ja poliittisia rakenteita perusteellisesti uudelleen, kapitalistinen talousjärjestelmä on vaarassa romahtaa.

Teknologian asiantuntija, Kalifornian Silicon Valleyssa elämäntyönsä menestyneenä yrittäjänä tehnyt Martin Ford kirjoittaa tässä mm. Financial Timesin ja Forbesin vuoden business-kirjaksi valitsemassa ja New York Timesin ylistämässä teoksessaan kuinka perinteiset työpaikat ovat lisääntyvän automatisoinnin vuoksi katoamassa, ja eriarvoisuus on läntisissä demokratioissa kasvussa. Toisaalta osa tehdasteollisuudesta on siirtymässä kehitysmaista takaisin länsimaihin, mikä vaikeuttanee köyhien maiden tilannetta entisestään.

Laajaan aineistoon tukeutuen Ford esittelee tekoälyä koskevia saavutuksia ja kirjoittaa kehityksen pelottavista seurauksista ja toisaalta sen tarjoamista mahdollisuuksista. Olipa kyse sitten terveydenhuollosta, koulutuksesta, taloudesta tai teknologiasta, Fordin viesti on selvä – on todennäköistä, että lopulta mikä tahansa rutiininomaisia tehtäviä sisältävä työ tullaan automatisoimaan. Suurin yhteiskunnallinen muutos sitten teollisen vallankumouksen on jo käynnissä. Robottien kukoistus auttaa ymmärtämään, kuinka uudessa tilanteessa tulisi toimia.



Ei kommentteja: