keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Mika Hyttinen: Luovu ajoittamisesta - tuplaa tuottosi

Mika Hyttinen yrittää tarjota vaihtoehtoista näkökulmaa osakesijoittajan tavanomaiselle toimintatyylille: Luovu ajoittamisesta - tuplaa tuottosi (Talentum Pro, 2016; ISBN 978-952-14-2803-6).



Kirjan nimi on provosoivampi kuin itse teoksen sisältö, mutta melkolailla yksipuolisen kuvan sijoittamisesta teos silti tarjoaa. Omissa sijoituksissani olen painottanut osakkeita, ja tullut ostaneeksi niitä laskun jälkeen kun ne ovat olleet halpoja, mutta siitä huolimatta en jälkeen päin asiaa ajatellessani pitäisi sijoitustyyliä järkevänä.

Parempi olisi ollut sijoittaa vähäkuluisiin osakeindeksirahastoihin tasaisella tahdilla. No, oppirahojen menettämisen lisäksi olisi jäänyt kokematta moni opettavainen läksy, ja ehkä joitakin tuottomahdollisuuksiakin olisi mennyt ohitse, mutta paljon turvallisemmalla mielellä olisi saanut olla, eikä sijoitusten tuotto sen huonommaksi olisi jäänyt.

Selkeintä lienee todeta että olen muutamista sijoittamisen perusasioista eri mieltä kirjoittajan kanssa, ja se siitä.





Vuoden 2008 finanssikriisiä seuranneen kuuden vuoden aikana osakemarkkinat ovat tarjonneet noin 200 prosentin tuoton. Suurin osa sijoittajista ei tarttunut kriisin keskellä historialliseen ostotilaisuuteen, koska asiantuntijoiden mielestä aika osakeostoille ei ollut oikea. Kirjassa esitellään uusi tapa sijoittaa osakkeisiin. Se on hyvin erilainen kuin yleinen tunnuslukuihin perustuva arvosijoittaminen. Tätä erilaisuutta ei ole helppoa toteuttaa, mutta parantaaksesi tuloksia, sinun on oltava valmis tekemään asioita uudella tavalla.

Ei kommentteja: