tiistai 26. syyskuuta 2017

Eveliina Talvitie: Miten helvetissä minusta tuli feministi?

Eveliina Talvitien elämänkerrallisessa teoksessa on terävää pohdintaa elämästä, kohtalosta ja ihmisen paikasta maailmassa: Miten helvetissä minusta tuli feministi? (WSOY, 2016; ISBN 978-951-0-41613-6).



Tartuin kirjaan epäröiden, arvellen etten sitä jaksaisi kokonaan lukea, mutta teksti nappasi mukaansa, enkä voinut lukemista lopettaa. Kirjoittajan elämänkokemus sykkii tekstissä omaleimaisesti, ja vaikka paikka paikoin tuntui siltä että tiivistämisen varaa olisi ollut, siinä määrin teksti piti näpeissään että sivu sivulta kirjaa tuli luettua eteenpäin, loppuun saakka. Mainio kuvaus elämän kestävästä tutkimusretkestä, jossa on pitkälti vielä kuljettavaa.



"Kolmekymppisenä yritin vielä sopeutua. Piponi kiristi vasta lievästi." Omakohtainen kertomus siitä, miten porilaisen lähiön lapsesta kasvaa pikkuhiljaa feministi. Satakuntalaista huumoria unohtamatta.

Kirjailija ja toimittaja Eveliina Talvitieltä on monta kertaa kysytty, miksi hän on feministi. Onko hänelle tapahtunut jotain kamalaa lapsuudessa? Vihaako hän miehiä? Tässä on Talvitien tyhjentävä vastaus, kertomus lapsuudesta 70-luvun lähiössä, tyttöjen välisestä ystävyydestä, aroista pojista, rahasta, kleptomaniasta ja Madonnasta. Talvitien matka Porista pääkaupunkiin ja maailman laidalle avautuu hämmentävinä kokemuksina mediasta, seksistä ja rakkaudesta. Mutta osaako hän sittenkään olla oikeanlainen feministi? Mikä sellainen edes on?

Eveliina Talvitie on toimittaja, viestintäpäällikkö ja tietokirjailija. Hän on aiemmin julkaissut muun muassa teokset Hieno vai huono - nainen jolla on maine (WSOY 2014) ja Keitäs tyttö kahvia - Naisia politiikan portailla (WSOY 2013).



Ei kommentteja: