torstai 21. syyskuuta 2017

Marko Erola: Paras sijoitus - itsepuolustusopas sijoittajille

Marko Erolan opaskirja on melkeinpä täydellinen, tässä on lähestulkoon kaikki mitä normaali ihminen tarvitsee sijoittaakseen rahansa jotensakin järkevästi: Paras sijoitus - itsepuolustusopas sijoittajille (Talentum, 2012; ISBN 978-952-14-1667-5).



Teos käsittelee kolmea keskeistä asiaa: sijoitusten riskiä, tuottoa ja kustannuksia. Vaikka voisi kuvitella, että pankkiin talletustilille sijoitettu rahasumma on kaikkein varmimmin turvassa, näin ei ole, ja toisaalta se joka kuvittelee että osakeindeksirahastoon sijoittaminen on kauheaa riskipeliä, voi kirjasta löytää ymmärrystä siihen miten riskin ottaminen ja tuotto ovat kytköksissä toisiinsa.

Ja mikä parasta, kirja auttaa myös tajuamaan miten sijoittajaa helposti hämätään ja joskus suorastaan huijataan velottamalla sijoitustuotteisiin piilotettuja kustannuksia, jotka syövät tuotosta valtaosan ja joskus tuovat mukanaan riskejä joita sijoittaja ei osaa arvioida.





Kirja kertoo, miten voi voittaa ammattilaiset osakemarkkinoilla ilman mitään erikoisosaamista, erityistietoa tai edes vaivannäköä. Ensimmäinen askel on se, että salkunhoitaja sanotaan irti. Toinen on se, että lakataan itse poimimasta yksittäisiä osakkeita. Kolmas ja ratkaiseva askel on se, että kirja opettaa tiedostamaan oman riskinottokyvyn ja kokoamaan sitä vastaavan sijoitussalkun. Kirja osoittaa, miten helppoa ja huoletonta sijoittaminen voi olla.

Ei kommentteja: