torstai 27. heinäkuuta 2017

Pierre Lemaitre: Irène

Tämä romaani on kolmas Pierre Lemaitren teos jonka lainasin kirjastosta, ja aloittaa jännäritrilogian, päähenkilönä ylikomisario Camille Verhoeven jolla on monenlaista murhetta taakkanaan: Irène (Minerva, 2016; suom. Sirkka Aulanko; ISBN 978-952-312-357-1).Teosta voisi verrata esimerkiksi norjalaisen Jo Nesbøn dekkareihin, vaikka ihan yhtä yliampuvia juonikuvioita Lemaitre ei harrasta. Toinen vertauskohta voisi olla Fred Vargas, jonka komisario Adamsberg -teoksissa on samankaltaista paikoin viipyilevää tunnelmaa.

Kirja on melkoisen taitavasti kirjoitettu, ja paikoitellen teksti tuntuu kuin lukisi elokuvakäsikirjoitusta, mutta mukana on myös teoksen hahmojen välisiä ihmissuhteita pohtivaa tekstiä, tai oikeastaan pikemminkin voisi sanoa että eräänlaisesta pohdinnan hakemisesta on kyse, sillä kaikkea ihmisen elämässä ei sanoiksi voi pukea.

Tätä kirja-arviota kirjoittaessa olen lukenut myös trilogian kaksi seuraavaa osaa, ja todettava on että ansiokas kokonaisuus tässä on tarjolla, harvinaista herkkua dekkarien ystäville.Irène on kirjallinen palapeli, jota kootessa niin lukija kuin ylikomisario Camille Verhoeven joutuvat todistamaan rikoskirjallisuuden klassikoista inspiroituvan sarjamurhaajan aikaansaannoksia. Camille Verhoevenin onnellinen elämä raskaana olevan Irène-vaimon rinnalla keskeytyy, kun Pariisin lähistöllä sijaitsevasta varastohallista löytyy kaksi paloittelumurhan uhriksi joutunutta naista. Murhaaja on yksityiskohtia myöten rekonstruoinut kohtauksen Bret Easton Ellisin kirjasta Amerikan Psyko. Vähitellen selviää, ettei veriteko suinkaan ole ensimmäinen laatuaan: sitä on edeltänyt peräti neljä murhaa, jotka on tehty tunnettuja rikosromaaneja jäljitellen. Ranskalainen lehdistö seuraa tiiviisti Kirjailijaksi kutsumansa tappajan tapausta, ja Verhoeven joutuu tahtomattaankin mediahuomion keskipisteeseen. Tuntemattoman rikollisen jahdista tulee Verhoevenille henkilökohtainen kamppailu, jossa vastassa on rikollinen, joka ei tunne onnellisia loppuja. Irène kuuluu samaan Camille Verhoeven -sarjaan, josta aiemmin on julkaistu suomeksi osat Alex ja Camille.Ei kommentteja: