maanantai 26. kesäkuuta 2017

Gard Sveen: Pimeän sylissä

Gard Sveen pyörittää monimutkaisia juonikuvioita dekkarissa jota jouduin jonottamaan melkoisen pitkään kirjastosta luettavaksi: Pimeän sylissä (Bazar, 2016; suom. Arja Kantele ja Susanna Paarma; ISBN 978-952-279-353-9).Sveen osaa kirjoittaa, mutta teoksen väkivaltaisuus ja juonenkäänteiden loputtomat sokkelot alkoivat syödä lukuintoa teoksen puolivälin tienoilla. Jäi mietityttämään, onko kirjoittajalla jotain sanottavaa, ja jos on, niin mitä.

Kun oslolaisesta asunnosta löytyy nuori prostituoitu henkihieverissä, rikostutkija Tommy Bergmann muistaa poliisiuransa alkuaikojen ahdistavimman näyn, nuoren Kristiane Thorstensenin karmeasti runnellun ruumiin. Kristiane oli joutunut Norjan rikoshistorian tunnetuimman sarjamurhaajan, opettaja Anders Raskin, uhriksi. Rask on kuitenkin istunut 90-luvulta asti psykiatrisessa vankisairaalassa.

Myös Kristianen äiti ahdistuu nuoren prostituoidun murhasta. Hänen on kuitenkin varjeltava omia salaisuuksiaan eikä hän ei voi kertoa totuutta kohtalokkaasta yöstä, jolloin oma tytär katosi.

Pimeän sylissä on kihelmöivän jännittävä Tommy Bergmann -rikosromaani, joka ei päästä lukijaansa vähällä. Se vie syvälle rikollisen mielen sokkeloihin, hulluuden äärelle.

Ei kommentteja: