torstai 12. tammikuuta 2017

James Lee Burke: Three great novels - Robicheaux: the early years

James Lee Burken kirjoittamien Robicheaux-jännärien kolme ensimmäistä romaania on julkaistu yhtenä kirjana: Three great novels - Robicheaux: the early years (Orion, 2004; ISBN 0-75286-830-6).Kirja sisältää kolme romaania: The neon rain, Heaven's prisoners ja Black cherry blues. Olin lukenut näistä aiemmin vain keskimmäisen, ja senkin väärässä järjestyksessä, myöhemmin ilmestyneiden romaanien jälkeen.

On myönnettävä, etten aluksi ollut erityisen innostunut romaanien lukemisesta, vaikka luku-urakkaa olin jo jonkin aikaa suunnitellut. Pienellä fontilla tiiviisti ladottu teksti teki lukemisesta raskaampaa kuin se muuten olisi ollut.

Tästä huolimatta kolme romaania tuli luettua perä-perää jokseenkin rivakasti, jotakuinkin yhden viikonlopun aikana. Samalla täytyy myöntää, että käsitykseni romaanien luonteesta muuttui melkolailla, ja aloin toisella tavalla ymmärtää sitä mitä Burke teoksillaan pyrkii sanomaan.

Päähenkilö Robicheaux ei todellakaan ole mikään puhtoinen sankarihahmo, vaan monella tapaa rajoittunut mies joka tekee virheitä toisensa perään, eikä tunnu niistä - eikä omasta itsestäänkään - juuri mitään oppivan. No, hengissä hän jotakuinkin selviää, vaikkakin usein sattuman kaupalla.


Ei kommentteja: