tiistai 17. tammikuuta 2017

Andrzej Sapkowski: Haltiain verta

Pääsin Andrzej Sapkowskin fantasiasarjassa jälleen yhden pykälän eteenpäin, mutta tämä romaani kesti jo jonkin aikaa, sillä kirja jäi puolivälissä useamman viikon lukutauolle kunnes taas siihen tartuin: Haltiain verta (WSOY, 2012; ISBN 978-951-0-39023-8).



Kirjapinossa odottaa lukemistaan seuraavakin teos, Halveksunnan aika, mutta voi olla että siihen tarttuminen kestää, sillä kovin isoa annosta Sapkowskin tekstiä en pysty kerralla nauttimaan. Tarina rullaa mallikkaasti, ja mukana on huumoriakin, mutta välillä into näiden teosten lukemiseen kertakaikkiaan lopahtaa.



Laatufantasian ystävät ovat löytäneet puolalaisesta Noituri- sarjasta tyylilajiin kaipaamaansa rentoutta ja harmaiden alueiden viehätystä. Sarjan aloitusosa Viimeinen toivomus voitti Suomessa kesällä 2011 vuoden parhaan käännösfantasiakirjan Tähtifantasia-palkinnon, ja Andrzej Sapkowskin kirjoihin perustuvasta The Witcher -pelistä vastikään julkaistu uusi versio tuo sarjalle jälleen uusia lukijoita.

Haltiain verta on palkitun saagan kolmas teos ja ensimmäinen täysiverinen romaani. Noituri Geralt on vetäytynyt syrjään sotaa enteileviltä huhuilta, mutta legendat Geraltin suojelemasta Ciri-prinsessasta kiirivät myös vihollisten korviin. Ciriin kohdistuvan - sekä romanttisen että vihamielisen - kiinnostuksen kasvaessa on Geraltin nieltävä ylpeytensä ja pyydettävä apua tytön kasvatuksessa entiseltä rakastetultaan. Yenneferin ja Cirin välille syntyykin vahva ja syvä suhde, mutta samalla kun Geralt etsii Ciriä jäljittävää nsalaperäistä hahmoa, Yennefer huomaa viimein löytäneensä arvoisensa vastuksen.

Sapkowski kirjoittaa lujaa, energistä tekstiä ja viihdyttää erityisesti kitkerien dialogien luojana.

Ei kommentteja: