keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Gard Sveen: Raskaat varjot

Gard Sveenin jännäri limittää yhteen 1940-luvun ja nykyajan tapahtumia Norjassa, ja tarina rullaa eteenpäin terävästi: Raskaat varjot (Bazar, 2015; suom. Arja Kantele; ISBN 978-952-279-238-9).Teos on moneen kertaan palkittu, mikä on melkoinen saavutus, sillä kirja on Sveenin esikoisteos. Hän työskentelee neuvonantajana Norjan puolustusministeriössä, mistä varmaankin osaltaan johtuu ilmeisen perusteellinen aihepiirin tuntemus.

Oletettavasti teokselle on luvassa jatkoa, sitä ainakin toivon, sillä harvoinpa näin näppärästi pyöriteltyä historiaa ja nykyaikaa yhdistävää rikosromaania on eteen sattunut. Paikka paikoin juonen kuljetus tuntuu jopa liiankin näppärältä, mutta mikäs siinä jos kirjoittajalla intoa ja taitoa riittää.Norjan vastarintaliikkeen arvostettu veteraani Carl Oscar Krogh murhataan raa'asti kotonaan. Samaan aikaan lähistöltä löydetään lapsen ja kahden aikuisen hapertuneet luurangot, jotka ovat peräisin toisen maailmansodan ajalta. Luulöydön ja veteraanin murhan välistä yhteyttä ryhtyy selvittämään rikostutkija Tommy Bergmann, jolla itsellään on väkivaltainen menneisyys.

Natsimiehityksen vuosina vastarintaliikkeen vakooja Agnes Gerner elää veitsenterällä, sillä yksikin virheliike suistaa hänet varmaan kuolemaan. Eikä Agnes ole ainoa, joka joutuu ylivoimaisten valintojen eteen. Rikosvyyhteä setvivä Bergmann yrittää päästä etenemään valheiden labyrintissa, joka johtaa tutkintaa koko ajan uusiin suuntiin. Kun sodan ensimmäinen uhri on totuus, jäljet on peitettävä tarkasti.

Raskaat varjot on saanut paitsi kotimaansa Norjan merkittävimmät jännityskirjallisuudelle jaettavat tunnustukset, myös parhaalle pohjoismaiselle rikosromaanille myönnettävän Lasiavain-palkinnon vuonna 2014.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

kiitos kirjoituksestasi! Sinulle ja blogisi lukijoille tiedoksi, että kyseisen dekkarisarjan toinen osa Pimeän sylissä ilmestyi joulukuun alussa. Lisätietoa kirjasta täällä: http://www.bazarkustannus.fi/kirja/pimean-sylissa/. Julkaisemme myös sarjan kolmannen osan myöhemmin tänä vuonna. Toivottavasti siis nautit Sveenin kirjoista jatkossakin!

Ystävällisin terveisin Katariina Bazarilta

Juha Haataja kirjoitti...

Suuret kiitokset vinkistä!

Pimeän sylissä meni samantien varaukseen Helmetissä, varausnumero 149, näyttää olevan suosittu kirja. Ja täytyy muistaa myös tuo kolmas osa kunhan se ilmestyy.