keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Karo Hämäläinen ja Jukka Oksaharju: Sijoita kuin guru

Karo Hämäläinen ja Jukka Oksaharju katsastavat läpi osakesijoittamisen keskeisiä nimiä 1900-luvulla, ja pohtivat miten nämä toimisivat näinä päivinä ja mihin osakkeisiin ehkä sijoittaisivat Suomessa: Sijoita kuin guru (Oksaharju Capital, 2016; ISBN 978-952-93-7253-9).Kirja on selkeästi kirjoitettu, mutta silti osakesijoittamisen (ja muunkin sijoitustoiminnan) alkeet on hyvä tietää ennen kuin kirjaan tarttuu. Katsaukset "gurujen" ajatuksiin on höystetty käytännön esimerkeillä, mutta myös teoreettisempaa pohdintaa on mukana, eivätkä kirjoittajat välttele sitäkään tosiasiaa että monissa kohdin ajattelijoiden väitteet ovat toistensa kanssa ristiriidassa, ja joskus samaltakin henkilöltä on tullut hyvinkin erilaisia ohjeita.Kirjan kannessa on lueteltu niin sanottujen gurujen nimet: Benjamin Graham, Philip A. Fisher, Burton G. Malkiel, Peter Lynch, Jeremy J. Siegel, Robert Shiller, William J. Bernstein ja Warren Buffett. Ensiksi ja viimeksi mainittu tuntuvat muodostavan kirjan keskeisen viestin raamit, ajatuksen siitä että tulee ymmärtää yritysten liiketoiminnan perusteita mutta samalla osata tietää, milloin yrityksen osakkeen hinta on aliarvostettu.

Olen tehnyt pienimuotoista osakesijoittamista 1990-luvun lopulta alkaen. Näihin vuosiin mahtuu jyrkkiä ylämäkiä ja yhtä rajuja pudotuksia. Moni oppi on tullut omaksutuksi kantapään kautta. Paljon helpommalla olisi päässyt jos olisi yksinkertaisesti sijoittanut vähäkuluisiin indeksirahastoihin, sellaisiin jotka seuraavat riittävän suurta määrää osakkeita Suomessa ja maailmalla. Toisaalta on tullut tutustuttua kymmeniin erilaisiin yhtiöhin ja niiden liiketoimintaan, eikä sekään ole hassumpi anti sijoitustoiminnasta.

Hämäläisen ja Oksaharjun kirja olisi ollut hyödyllistä luettavaa kaikkina näinä vuosina. Teos tarjosi paljon pohdittavaa tulevaa ajatellen.

Helmetistä löytyy 116 kirjaa lainattavaksi, ja tätä kirjoittaessa teoksesta oli 425 varausta. Melkoisen suosittu kirja.Jukka Oksaharju on kirjoittanut yhdessä pörssitoimittaja Karo Hämäläisen kanssa kirjan sijoittamisesta. Esipuheen on kirjoittanut Björn Wahlroos. Kirja paljastaa kahdeksan menestyssijoittajan reseptit sekä soveltaa niitä Helsingin pörssiin ja nykyhetken markkinatilanteeseen. Sijoita kuin guru -kirjassa puretaan auki finanssimaailman kunnioitetuimpien mestareiden sijoitusfilosofiat. Kirja paljastaa esimerkiksi sen, miten legendat ovat tehneet miljardinsa, kuinka Benjamin Graham valitsi osakkeita ja miksi Warren Buffett on maailman menestynein sijoittaja ja mitä Buffett ostaisi tänään Helsingin pörssistä.

Ei kommentteja: