lauantai 23. heinäkuuta 2016

Stina Niemi ja Aino Öhman: Elämäni - potilasrunoja

Stina Niemi ja Aino Öhman ovat toimittaneet runoteoksen, jonka säkeet ovat peräisin lääkärien sairauskertomuksista: Elämäni - potilasrunoja (S&S, 2016; ISBN 978-951-52-3784-2).Oikeastaan kirjan idea on kiinnostavampi kuin itse kirja, sillä runot eivät olleet lopulta aivan niin yllättäviä kuin aluksi kuvittelin. Jonkinlainen kiire teoksen toimittamisessakin tuntuu olleen, sillä yksi runo löytyi teoksesta kahteen kertaan esille laitettuna. Mutta sellaista tämä elämä on, emme ole täydellisiä, eivätkä lääkäritkään.Näiden runojen säkeet ovat kaikki aidoista potilasteksteistä, mutta eivät yhdestä ja samasta tekstistä. Hauskat ja oudot potilastekstifragmentit muodostavat lyhyen tarinan, ja yhdessä nämä pienet kertomukset kuljettavat lukijan läpi koko ihmiselämän.

Kirjan tekijät Stina Niemi ja Aino Öhman toimivat kääntäjinä Turun keskussairaalan kielipalvelussa.

Aino kertoo: "Luen mielelläni kaikkea paitsi käyttöohjeita. Minua kiinnostaa kielenkäytön ja vallan suhde, miten määrittelemme itsemme ja ympäristömme kielen kautta: miten tietyt ihmisryhmät määritellään julkisessa keskustelussa, miten lääkäri määrittelee potilaan sairauskertomuksessa vaikkapa toteamalla 'fiksu potilas'. Näistä huomioista sekä terveyden ja sairauden tekstien pohjalta syntyi runokirja Elämäni."

Stina lisää: "Terveydenhuollon kielenkäyttö on kiinnostava maailma siinäkin mielessä, että se on iloinen sekoitus kekseliästä sanankäyttöä, lääkärilatinaa ja lyhenteitä ja toisaalta vanhakantaista ja juhlallista tyyliä rouvitteluineen ja herroitteluineen."

Ei kommentteja: