keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

Lia Mills: Fallen

Lia Millsin romaani teki kipeää, niin että oli aika ajoin pakko lopettaa lukeminen ja kävellä ympäriinsä, mutta sitten oli taas pakko palata tekstin pariin: Fallen (Penguin Books, 2016; ISBN 978-0-241-96472-9).Romaani kertoo Irlannista 1900-luvun alkupuolella, toisen maailmansodan ensi vuosina, jolloin irlantilaisia meni sotimaan englantilaisten joukossa. Samoihin vuosiin ajoittuu myös pääsiäiskapina, jossa joukko irlantilaisia nationalisteja nousi brittejä vastaan.

Kirja kertoo historiasta, mutta yhtä lailla se kertoo ihmisistä jotka joutuvat historian hampaisiin, ja yrittävät elää elämäänsä vaikka kohtalo miten musertaisi. Kaksi päähenkilöä ovat erikoislaatuinen kaksikko, jotka suuressa surussa ja ahdistuksessaan ajautuvat yhteen, eikä lukija voi muuta kuin ihmetellä sitä taitoa jolla kirjailija kertoo tarinaansa. Ajoittain hengitys tuntui suorastaan salpaantuvan, niin viiltävää ja niin suurenmoista oli tämän tekstin kulku.

Ja se miten romaani päättyy: suurenmoisen avoimeksi jää tämä tarina, ihmiset saavat kasvaa ihmisiksi ja astua vakain jaloin maailmaansa.Spring, 1915. Katie Crilly gets the news she dreaded: her beloved twin brother, Liam, has been killed on the Western Front. A year later, when her home city of Dublin is suddenly engulfed in violence, Katie finds herself torn by conflicting emotions. Taking refuge in the home of a friend, she meets Hubie Wilson, a friend of Liam's from the Front.

Ei kommentteja: