torstai 24. kesäkuuta 2010

Steve Jobs - yhden hengen komitea

En ole koskaan ollut Steve Jobsin erityinen ihailija, vaikka täytyy myöntää että hänen ruorissaan Apple on tehnyt ihmeitä viime vuosina.

Applen tuotteisiin minulla on käytännönläheinen suhde: hankin niitä harvakseltaan ja vain silloin kun on todellinen tarve. Minulla ei ole iPhonea tai iPadia, miksi niitä ostaisin? Kotona on kolmisen vuotta vanha iMac, jossa ei ole päivitystarvetta vieläkään. Edellinen työ-Macini kesti käytössä kuusi vuotta; nykyisessä lienee nelisen vuotta jäljellä ennen vaihtotarvetta.

Itseäni eniten tyydyttävä asia Applelta on ollut Mac OS X -käyttöjärjestelmä. Olen käyttänyt kaikkia Mac O X:n versioita 10.0:sta alkaen. Nykyään järjestelmä on niin hiottu kuin toivoa saattaa. Mac OS X:stä on tullut koko ajan sujuvampi ja myös nopeampi - erityisesti koti-Maciin on vuosien myötä tullut lisää puhtia käyttöjärjestelmäpäivitysten myötä. Sisäänrakennettu Unix-friikkini nauttii, tosin nykyään yhä harvemmin, komentorivin mahdollisuuksista. Ja ennen kaikkea: kaikki vain toimii.

Tästä näkökulmasta Applen viime aikojen voittokulku tuntuu melkoisen oudolta. En ilmeisesti ole iPhonen tai iPadin kohderyhmää.

Tosin en taida olla Nokiankaan kännyköiden kohderyhmää, sillä omalla rahalla olen aina ostanut halvinta mitä saa - ja parasta hinta-laatusuhteessa. Nokia 1100 on edelleenkin erinomainen kännykkä, akku kestää ja kännykällä voi puhua ilman kommervenkkejä.

Toivottavasti Nokia jatkossakin tekee puhelin-kännyköitä eikä pelkästään äly-kännyköitä, jotka ovat joskus älyttömiä, kuten työssä käyttämäni E90, johon kyllä olen ajan mittaan jo sopeutunut.

Pohdiskelin toissapäivänä Nokian vaikeuksia pärjätä kilpailussa Applen kanssa. Tästä aiheesta on tullut käytyä useampikin lounaskeskustelu, ilman sen kummempaa valaistumista. Suomalaiset kyllä ovat kännykkäkansaa, esimerkiksi muihin Pohjoismaihin verrattuna meillä puhutaan puheluista paljon suurempi osuus kännyköillä. Mutta se mitä kännykkää käytetään, se voi muuttua nopeastikin. Nokiaa toki neuvotaan rutkasti joka puolella, mutta firman pitäisi kyetä korjaamaan tilanne ihan itse, ilman ulkopuolista viisautta.

Jason Schwartz kirjoitti kommentin Steve Jobsista, ja siinä tuntuisi olevan perää. Hänen mukaansa muut firmat yrittävät keksiä menestystuotteiden reseptiä kaikenlaisten komiteoiden ja asiakaspaneelien avulla. Applelle riittää yhden hengen komitea: Steve Jobs. Hän osaa nähdä, missä on potentiaalia ja missä ei. Ja sitten on tietenkin esiintyminen: Jobs hoitaa homman kotiin aina.

Ei kommentteja: