Syntyään ulkomainen tuttavani totesi, että Suomessa ollaan protektionistisempia kuin missään muualla. Täällä mainostetaan tuotteen X olevan suomalainen, vaikka sillä ei luulisi olevan mitään merkitystä tuotteen laatuun, joskus nimenomaan päinvastoin. Muualla maailmassa keskitytään mainoksissa tuotteen muihin ominaisuuksiin kuin kansallisuuteen.
Asia jäi vaivaamaan, varsinkin kun pian tämän jälkeen julkisuuteen tuli Vanhasen maitojupakka. Vanhaselle ei kelvannut se, että suomalaista maitoa myytiin ruotsalaisen firman nimissä.
Suomalaisten protektionistisuus pomppasi mieleen kun luin uutisia Nokian ja Applen markkinatilanteesta Suomessa. Kuinka paljon Nokian markkinajohtajuudessa Suomessa on kansallista sisäänleivottua protektionismia ja kuinka paljon Nokian kyvykkyyttä kännyköiden valmistajana? Tai selkeämmin sanottuna: kelpaako Suomessa huonompikin kännykkä kunhan sen valmistaa nimellisesti suomalainen yhtiö (vaikkakin Kiinassa)?
Ylen uutiset kertoi ensimmäisenä, että Nokian valta-asema saattaa olla murtumassa. Applen iPhone vie asiakkaita Suomessakin, eikä Nokialla ole millä vastata kilpailuun. Nyt jo joka viides älypuhelin on iPhone. Ensi kesään mennessä Nokian markkinajohtajuus saattaa olla kalpea muisto vain.
Talouselämä reagoi uutiseen ja toi reilusti esille suomalaisten protektionistisen asenteen otsikoimalla Tyytyäkö Nokiaan vai antautuako iPhonelle? Sami Rainisto kirjoittaa: "Suomen kansantaloudelle hyvinvoinnille on vahingollista, jos suomalaiset ostavat entistä enemmän Nokian kilpailijoiden matkapuhelimia. [...] Aina kun suomalainen ostaa iPhonen Nokian puhelimen sijasta, vaurautta siirtyy amerikkalaisyhtiölle sen sijaan, että se kiertäisi takaisin Suomeen tukemaan suomalaista matkapuhelinsuunnittelua ja valmistusta. Jokainen iPhone-ostos syö pienellä murto-osalla Nokian kannattavuutta."
Kyllähän tässä on dilemma. Ollakko onnellinen iPhonen käyttäjä vai tyytymätön nokialaisen ostaja?
Mutta kai se on niin, että suomalainen on valmis käyttämään huonompaakin kännykkää kunhan se on suomalainen - tai ainakin vaikuttaa suomalaiselta, vaikka olisi Kiinassa tehty.
Inflaatiovakauttaja olisi epäjohdonmukainen osa eläkejärjestelmää
14 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti