torstai 20. elokuuta 2015

Dave Eggers: The Circle

Dave Eggers tarjoilee lähitulevaisuuteen sijoitetun tieteisjännärin yhtiöstä joka pyrkii mullistamaan niin työn tekemisen kuin yhteiskuntaelämän rakenteet: The Circle (Alfred A. Knopf, 2014; ISBN 978-0-385-35139-3).Kirjassa kuvattu yhtiö on mitä ilmeisimmin Google, ja Eggers luo suorastaan kauhistuttavan kuvan siitä mitä voisi tapahtua jos Googlen kaltainen yhtiö pääsee vallankahvaan samalla kun yhtiö tietää ihmisten kaikenlaiset salaisuudet.

Eggersin kuvaama tietoyhteiskunta on dystopia sieltä kaikkein kamalimmasta päästä, maailma jossa yksityisyyden katoaminen tarkoittaa sitä että ne jotka hallitsevat informaatiota hallitsevat myös poliitikkojen ja muiden vallanpitäjien toimia miten tahtovat. Eikä kenelläkään ole mahdollisuutta taistella tätä kaiken läpitunkevaa valtakoneistoa vastaan.

Kirja kaipaisi lyhentämistä, sillä noin puolet siitä on melkoista tyhjäkäyntiä, ja paikoin teos tuntuu pikemminkin tietokirjalta kuin kaunokirjallisuudelta. Mutta tästä huolimatta teos oli iskevä ja osuva, ja vähintäänkin ajatuksia herättävä.


Ei kommentteja: