keskiviikko 9. tammikuuta 2019

Risto Uimonen: Sauli Niinistö - tasavallan presidentti

Risto Uimonen tarjoaa Mäntyniemen herra -teosta myötäsukaisemman näkökulman presidentin uraan ja toimintaan: Sauli Niinistö - tasavallan presidentti (Werner Söderström Osakeyhtiö, 2018; ISBN 978-951-0-43107-8).Tässäkin teoksessa on särmiä, mutta ei niin paljon kuin toisessa samoihin aikoihin ilmestyneessä presidenttikirjassa. Taustatyötä on tehty, mutta paikka paikoin tuntuu siltä kuin teksti olisi ulkoa opeteltua proosaa, vailla sen omaperäisempää näkemystä tai oivallusta. Kohtalaisen perusteellinen tietoteos tämä kuitenkin on.

Suomen historian suosituin presidentti lähikuvassa. Sauli Niinistö on Suomen historian suosituin presidentti vaalitulosten ja -gallupien mukaan. Kuinka hän on päässyt tuohon asemaan? Ja miten hän on onnistunut tehtävässään?

Sauli Niinistö on paradoksien mies. Hän on itsenäisen Suomen vähävaltaisin tasavallan presidentti ja maamme suosituin poliitikko. Hän on yksityisyyttään varjeleva mies, joka voitti vuoden 2012 presidentinvaalit kaikkien aikojen äänierolla - ja rikkoi oman ennätyksensä vuoden 2018 vaaleissa. Mutta minkälainen presidentti hän on? Miten Niinistö on onnistunut tehtävässään, erityisesti suhteessaan Venäjään ja Yhdysvaltoihin? Entä miten rouva Jenni Haukion näkyvä rooli on vaikuttanut median ja kansan käsitykseen presidentistä?

Kokenut toimittaja ja tietokirjailija Risto Uimonen valottaa ja analysoi Sauli Niinistön tähänastista presidentinuraa runsaan fakta-aineiston ja haastattelujen pohjalta.Ei kommentteja: