keskiviikko 30. tammikuuta 2019

Jesse Haaja ja Helena Waris: Rendel

Jesse Haaja ja Helena Waris tarjoavat supersankaritarinoita kopioivan, Suomeen sijoitetun jännärin: Rendel (Like, 2017; ISBN 978-952-01-1529-6).



Näin kirjan ensimmäisen kerran kaupan kirjahyllyssä, alennustarralla varustettuna, ja selailin sitä ihmetellen mistä on kyse. Sitten varasin teoksen lainaan kirjastosta, ja pakko on sanoa että monenlaista jännäriä on kyllä tullut luettua, mutta tämä puppu on omaa luokkaansa. Yrittämistä teoksessa on, mutta palaset eivät millään sovi toisiinsa, ja aukkoja peitellään väkivallalla.



Raastava tragedia tekee tavallisesta mikkeliläisestä perheenisästä naamioidun supersankarin. Hänestä tulee Rendel, naamioitunut supersankari, joka lähtee kostoretkelle monikansallista lääkeyhtiö VALAa vastaan. Rendel pohjautuu samannimiseen kotimaiseen elokuvaan, joka nähdään valkokankaalla alkuvuodesta 2017.

Jesse Haajan unelma on parin vuoden aikana paisunut pienestä indieleffasta 1,3 miljoonan euron tuotannoksi, joka lähtee kansainväliseen levitykseen.



keskiviikko 23. tammikuuta 2019

Maja Säfström: Tärkeitä tietoja eläimistä

Maja Säfström tarjoaa hienosti piirretyn ja oivalletun kuvakirjan eläimistä: Tärkeitä tietoja eläimistä (Nemo, 2018; suom. Nina Tarvainen; ISBN 978-951-1-31540-7).



En enää muista miten tämä kirjastokirja löysi tiensä luettavaksi, saattoi olla tarjolla palautettujen kirjojen hyllyssä, mutta hyvä että tämän huomasin. Piirrosjälki on omaperäistä, ja kirja toimii niin yksin kuin vaikka lasten kanssa yhdessä tutkiskellen.



Tiesitkö, että mustekalalla on kolme sydäntä? Tai että strutsi ei osaa peruuttaa ja mehiläiset eivät koskaan nuku?

Tämä valloittava kirja kertoo eläimistä kaiken tärkeän. Hämmästyttävät eläinkunnan ilmiöt ja ennätykset on pilkottu sopivan pieniksi tiedonpalasiksi, joita voi nautiskella yksi kerrallaan tai ahmia sivukaupalla peräkkäin.

Kirjan hyvät jutut ja tyylikäs grafiikka viehättävät kaikenikäisiä eläinten ystäviä.



torstai 17. tammikuuta 2019

Leo: Antares - Episode 6

Leo saattaa tieteissarjakuvansa päätökseen tällä teoksella: Antares - Episode 6 (Cinebook, 2015; käännös englanniksi Jerome Saincantin; ISBN 978-1-84918-258-4).



Melkoinen urakka tämän teossarjan lukeminen oli, ja toisaalta sitten ei ollutkaan. En tiedä mitä tästä loppujen lopuksi oppi tai ymmärsi, mutta hienosti tarina on piirretty ja rakennettu, huolimatta siitä että tiiviimpääkin kerronta olisi voinut olla.



As her adventure concludes, will Kim find her daughter at last? As the main body of the Antares expedition faces a catastrophic situation and seems doomed to failure, Kim's little group is still trying to establish contact with whoever kidnapped her daughter Lynn. But the fanatic Jedediah is still there, causing dissension and creating obstacles. Only Kim's strength of character, her determination to find her daughter, and her special bond with the alien Sven Lynn's father can still save them all.

keskiviikko 16. tammikuuta 2019

Leo: Antares - Episode 5

Leon tieteissarjakuvassa matkataan tuntemattomalle planeetalle, retkikunnan mukana uskonnollinen höyrypää joka haluaa olla ensimmäisenä yhteydessä ulkoavaruuden olioihin: Antares - Episode 5 (Cinebook, 2015; käännös englanniksi Jerome Saincantin; ISBN 978-1-84918-205-8).



Tarinan kaari alkaa hiljalleen olla päättymässä, mutta kieltämättä Leo osaa yhä pitää kiinnostavuudesta huolen, vaikka paljon juonen käänteissä onkin tuttua aiemmista sarjakuvakirjoista.



Kim's mission to the other Antares planet - the one from which came the mysterious beam that took her daughter - is underway, and the young woman desperately wants to believe she will find her missing child. One amongst her team has no shortage of faith, though: the insufferable Jedediah Thornton is convinced they are going to meet an advanced alien civilisation. And he will stop at nothing to ensure humanity's representative is a man of proper morals.



tiistai 15. tammikuuta 2019

Leo: Antares - Episode 4

Leo jatkaa tieteissarjakuvaansa jossa seikkaillaan vihamieliseksi osoittautuvalla planeetalla: Antares - Episode 4 (Cinebook, 2013; ISBN 978-1-84918-166-2).



Toisaalta pahin uhka uudisasukkaille taitaa löytyä heidän omista joukoistaan...



Kim's group, still stranded halfway across Antares, must get back to the base camp through a journey filled with deadly encounters. Meanwhile, at the base camp, a trip to the neighbouring planet - source of the strange ray that vaporised Kim's daughter - is being organised. The prospect of meeting an intelligent species, though, drives the religious fanatics in charge to clamp down on any person or activity deemed rebellious. As if a hostile world isn't enough, the colonists have brought their own worst enemy with them.



keskiviikko 9. tammikuuta 2019

Risto Uimonen: Sauli Niinistö - tasavallan presidentti

Risto Uimonen tarjoaa Mäntyniemen herra -teosta myötäsukaisemman näkökulman presidentin uraan ja toimintaan: Sauli Niinistö - tasavallan presidentti (Werner Söderström Osakeyhtiö, 2018; ISBN 978-951-0-43107-8).



Tässäkin teoksessa on särmiä, mutta ei niin paljon kuin toisessa samoihin aikoihin ilmestyneessä presidenttikirjassa. Taustatyötä on tehty, mutta paikka paikoin tuntuu siltä kuin teksti olisi ulkoa opeteltua proosaa, vailla sen omaperäisempää näkemystä tai oivallusta. Kohtalaisen perusteellinen tietoteos tämä kuitenkin on.





Suomen historian suosituin presidentti lähikuvassa. Sauli Niinistö on Suomen historian suosituin presidentti vaalitulosten ja -gallupien mukaan. Kuinka hän on päässyt tuohon asemaan? Ja miten hän on onnistunut tehtävässään?

Sauli Niinistö on paradoksien mies. Hän on itsenäisen Suomen vähävaltaisin tasavallan presidentti ja maamme suosituin poliitikko. Hän on yksityisyyttään varjeleva mies, joka voitti vuoden 2012 presidentinvaalit kaikkien aikojen äänierolla - ja rikkoi oman ennätyksensä vuoden 2018 vaaleissa. Mutta minkälainen presidentti hän on? Miten Niinistö on onnistunut tehtävässään, erityisesti suhteessaan Venäjään ja Yhdysvaltoihin? Entä miten rouva Jenni Haukion näkyvä rooli on vaikuttanut median ja kansan käsitykseen presidentistä?

Kokenut toimittaja ja tietokirjailija Risto Uimonen valottaa ja analysoi Sauli Niinistön tähänastista presidentinuraa runsaan fakta-aineiston ja haastattelujen pohjalta.



tiistai 8. tammikuuta 2019

Matti Mörttinen ja Lauri Nurmi: Sauli Niinistö - Mäntyniemen herra

Matti Mörttinen ja Lauri Nurmi tarjoavat omaperäisen näkymän suomalaiseen politiikkaan ja presidenttipeliin: Sauli Niinistö - Mäntyniemen herra (Into, 2018; ISBN 978-952-264-942-3).



Teos on paikka paikoin suorastaan puuduttava yksityiskohtaisuudessaan, ja samalla tulee miettineeksi miten luotettavia ihmisten muistikuvat tapahtumista ovat. Toisaalta teoksen toimittajat ovat epäilemättä käyneet ison määrän kirjallista materiaalia läpi, mikä antaa kohtalaista uskottavuutta kuvaukselle. Paikoitellen tekstissä on jopa draaman kaarta, mutta sentään ei voi puhua lukijoiden liiasta houkuttelusta skandaalinkäryisillä paljastuksilla, asialinjalla kyllä pysytään.






Salolainen varatuomari Sauli Niinistö valittiin eduskuntaan 1987, ja hän on toiminut Kansallisen kokoomuksen puheenjohtajana, valtiovarainministerinä, Euroopan investointipankin varapääjohtajana, eduskunnan puhemiehenä ja vuodesta 2012 lähtien tasavallan presidenttinä. Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa Niinistö teki Suomen poliittisen historian ääniennätyksen. Vuoden 2018 presidentinvaaleissa hänen äänimääränsä presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella oli peräti 62,6 prosenttia.

Sauli Niinistö - Mäntyniemen herra tarjoaa lukijoille aiempaa laajemman henkilökuvan ja ennen kaikkea analyysin Niinistön poliittisesta urasta 1980-luvulta vuoteen 2018 saakka.

"Sauli Niinistön ura on poikkeuksellinen, koska hänen suosionsa on vain kasvanut, vaikka hänen poliittiset vastustajansa ovat yksi kerrallaan menettäneet suosionsa", kommentoi Lauri Nurmi.

Matti Mörttisen mielestä Niinistön poikkeuksellisuudessaan kiehtova ura olisi toisaalta voinut hyvinkin katketa moneen aiempaan vaiheeseen. "Kiinnostavaa on, mikä kaikki on suunniteltua ja mikä sattumaa."



torstai 3. tammikuuta 2019

Tua Forsström: Merkintöjä

Tua Forsströmin runoteos piti palauttaa kirjastoon laina-ajan tultua täyteen, ja varausten takia lainaa ei voinut uusia. Hiukan teosta silti ehdin lukea, ja se iski kiinni, jonnekin mistä on vaikea sanoa tarkemmin mitään: Merkintöjä (Kustannusosakeyhtiö Siltala, 2018; suom. Jyrki Kiiskinen; ISBN 978-952-234-552-3).



Eletyn elämän sävyjä, niitä teoksesta löytyy. Ja kysymyksiä, vailla vastauksia, ja siksi sitäkin tärkeämpiä.





"Kun W. H. Audenilta kysyttiin, voiko runous muuttaa yhteiskuntaa, hän sanoi ei, entä voiko runous muuttaa ihmisluontoa, ei, sanoi W. H. Auden. Mutta mitä runot siis voivat tehdä? Sallia meidän keskustella kuolleiden kanssa, sanoi W. H Auden, muistuttaa että iloitsisimme vähän elämästä tai ainakin kestäisimme vähän paremmin, pitää meille hetken seuraa."

Muistiinmerkinnöissään menetyksestä Tua Forsström siteeraa W. H. Audenia. Maaginen ajattelu on itsestään selvä selviytymisstrategia runojen todellisuudessa.