tiistai 27. helmikuuta 2018

Mika Hyttinen: #Suosioharha - sijoittaminen on taitolaji

Mika Hyttinen kertoo sijoittamisen perusasioista, jotka jokaisen sijoittamisesta kiinnostuneen tulisi ymmärtää, ainakin välttääkseen maksamasta sellaisesta sijoituspalvelusta jonka voi itsekin hoitaa, vieläpä paremmin: Suosioharha - sijoittaminen on taitolaji (Alma Talent, 2017; ISBN 978-952-14-3163-0).Suosioharhalla Hyttinen viittaa suomalaiseen sijoittamisen tapaan jossa suositaan korkeakuluisia yhdistelmärahastoja, joiden palkkiot ja muut menot syövät merkittävän osan tuotoista. Tämän kaltaiset rahastot käyvät aktiivisesti kauppaa ja haaskaavat potentiaaliset tuotot kuluihinsa. Sijoittamisessa tämä on melkeinpä huonoin mahdollinen toimintamalli, mutta rahastojen asiakkaat kuvittelevat muuta tajuamatta omaa etuaan.

Sijoittamisen salaisuutta ei ole vieläkään ratkaistu, mutta varmuudella voidaan sanoa, että nykyiset sijoitustuotteet eivät toimi, rohkeakaan riskinotto ei enää palkitse vastaavilla tuotoilla. Sijoittaminen on syvällistä osaamista ja taitoa vaativa laji. Osaavalle ammattilaiselle kannattaa maksaa siitä, että hän tekee asioita, joita ei itse osaa.

Useimmat sijoituspalvelut kuitenkin myyvät ratkaisuja, jotka moni osaisi toteuttaa itsekin. Ratkaisut ovat helppoja ja siksi myös suosittuja, ja suosio on vahva ostopäätöstä tukeva signaali.

Tämä kirja porautuu sijoitustuotteiden suosioharhaan ja antaa ohjeita paremmasta sijoittamisesta. Siihen päästään vain sijoitustaitoja kehittämällä, systemaattisen harjoittelun ja opettelemisen kautta. Mutta ihan ensin on tiedettävä, miten keskimEi kommentteja: