maanantai 2. lokakuuta 2017

Seppo Saario: Miten sijoitan pörssiosakkeisiin

Seppo Saarion opas keskittyy suoraan osakesijoittamiseen, toisin sanoen tästä kirjasta ei löydy ohjeita laajempaan sijoitusstrategiaan, esimerkiksi vähäkuluisten indeksirahastojen hyödyntämiseen, mikä on tavalliselle sijoittajalle se järkevin vaihtoehto. Mutta osakkeista Saario osaa kertoa monen monituista tarinaa: Miten sijoitan pörssiosakkeisiin (Talentum Pro, 2016; ISBN 978-952-14-2806-7).Saarion kirja on kuten nimestä käy ilmi suunnattu sijoittajille jotka haluavat itse poimia ne osakkeet joihin sijoittavat, ja vieläpä käyvät kohtuullisen aktiivisesti kauppaa. Jos ei tiedä mitä tekee, tämä sijoitusstategia ei niitä riskittömimpiä tai parastuottoisimpia ole, joten siinä mielessä Saarion kirja on hyvinkin tarpeellinen.

Toisaalta opas houkuttelee juuri sen tyyppiseen ajatteluun joka sijoitusten tuottojen ja riskien hallinnan näkökulmasta vie helposti harhaan. Toisin sanoen: harkitse ensin tarkkaan vähäkuluisten (Suomeen ja muualle hajautetusti sijoittavien) indeksirahastojen hyödyntämistä ennen kuin rupeat tämän teoksen oppeja kokeilemaan.

Oma sijoittajan urani alkoi 1990-luvulla. Ensin kertyi säästöjä määräaikaisille talletustileille, sitten kokeilin silloisen Leonian osakerahastoon sijoittamista, kunnes 1990-luvun lopulla sijoitin IT-osakkeisiin, mistä tulikin runsaasti oppirahoja. Onneksi olin sen verran varovainen että rahallisia menetyksiä ei ihmeemmin tullut, mutta ei tullut juuri voittojakaan. 2000-luvun alussa myin Leonian osakerahaston kun huomasin miten paljon pankki veloitti siitä vuosittaisia kuluja (sekä lisäksi merkintä- ja lunastuspalkkioita), ja aloitin suorat osakesijoitukset isommassa määrin.

Oppirahoja on tullut sittemminkin maksettua, mutta onneksi hajautin jo alussa sijoituksia niin moneen yhtiöön että kokonaisuutena tuottoa on tullut vuosien varrella sangen mainiosti. Nyt jälkeenpäin ajatellen olisi kannattanut luopua suorista osakesijoituksista heti edullisten (pienikuluisten) indeksirahastojen tultua markkinoille, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Ja toisaalta noin 40 osakkeeseen hajautettu sijoitussalkku ei hassumpi ole sekään, kunhan kerran pari vuodessa katsoo tarvitseeko sille tehdä jotakin.

Kaikkien aikojen eniten myyty suomalainen sijoitusopas. Teos antaa lukijalle selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla kokonaiskuvan sijoittamisesta pörssiosakkeisiin.Ei kommentteja: