tiistai 7. maaliskuuta 2017

Paul Kalanithi: Henkäys on ilmaa vain

Paul Kalanithi kertoo neurokirurgin työstä viiltävän kauniissa kirjassa, jonka lähtökohtana on lääkärin sairastuminen parantumattomaan keuhkosyöpään: Henkäys on ilmaa vain (Bazar, 2016; suom. Ilkka Rekiaro; ISBN 978-952-279-380-5).Kalanithi ei alunperin halunnut lääkäriksi vaan opiskeli kirjallisuutta, mutta hänen kiinnostuksensa ihmisen ajatteluun vei lopulta lääketieteen haastavimpien kysymysten pariin.

Kuvaus lapsuudesta ja opiskelusta on tarkkanäköistä pohdintaa elämän valinnoista ja käänteistä, ja vaikka tekstiä värittää luopumisen haikeus, on mukana runsaasti myös elämän iloa ja kauneutta. Suurenmoinen kirja, arvokas kuvaus elämästä, soveltuva yhtä lailla lääkäreille kuin potilaille.

Tätä kirjoittaessa teoksesta on Helmetissä 229 varausta.Paul Kalanithi, 36-vuotias neurokirurgi, on valmistumassa kymmenen vuoden erikostumisvaiheen jälkeen. Hän kohtaa päivittäin työssään syöpään sairastuneita, joiden ennuste ei ole paras mahdollinen. Kunnes eräänä päivänä hän saa oman diagnoosinsa: neljännen vaiheen keuhkosyöpä. Noin vain, täysin yllättäen, Paulin ja hänen Lucy-vaimonsa tulevaisuudensuunnitelmat saavat täyskäännöksen.

Paul kirjoittaa lapsuudestaan, nuoruudestaan ja opiskeluajastaan lämpimästi, mutta ennen kaikkea hän pohtii elämän merkitystä monesta eri näkökulmasta: Mikä tekee elämästä elämisen arvoista kuoleman edessä? Mitä sitten kun elämä ei enää näyttäydykään portaikkona kohti tulevaisuutta? Millaista on saada esikoinen, pieni Cady-tytär, kun itse on kasvokkain oman kuolemansa kanssa?

Paulin kuoleman jälkeen hänen vaimonsa Lucy työsti kirjan valmiiksi. Paulin sanat elävät kuin oppaana ja lahjana meille kaikille.

Muistelmateos Henkäys on ilmaa vain on mykistävän kaunis kertomus rohkeudesta, ja se vaikuttaa lukijaansa vielä pitkään kirjan kansien sulkeuduttua. Kirjaa on myyty yksin Yhdysvalloissa lähes miljoona kappaletta, ja se on ollut ilmestymisestään lähtien myyntitilastojen kärjessä. Euroopan valloitus on vasta alkanut.

Paul Kalanithi (1979-2015) oli neurokirurgi ja kirjailija, monilahjakkuus, joka ennen siirtymistään lääke tieteen alalle suoritti tutkinnot kirjallisuustieteessä ja biologiassa. Hän valmistui Yalen yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta huippu arvosanoin ja suoritti neuro kirurgian erikoistumisjakson Stanfordin yliopistollisessa sairaalassa. Hänen erikoistumisopintonsa päättyivät vuonna 2014. Hän menehtyi keuhkosyöpään maaliskuussa 2015.Ei kommentteja: